Jsme jedni z nejhorších obcí ve třídění odpadů, bohužel

17.12.2015 09:43

Soutěž středočeských obcí v třídění odpadů má vítěze. Bohužel naše obec v této prestižní soutěži nejenom že nevyhrála, ale dokonce obsadila poslední příčky – 490 místo z 626 mezi obcemi do 500 obyvatel. Díky nehoráznému zvýšení poplatků si za rok zas jen pohoršíme.

Paradoxem je, že na místo, aby zastupitelé sklopili hlavu a přiznali si, že v této oblasti zcela selhali, tak neprosto nedůstojně a proti všem dobrým mravům schválili novou místní vyhlášku, která občanům zásadně jen zvyšuje poplatky za odpady a situaci nikterak neřeší.

Zastupitelé potrestali všechny ty, kteří poctivě odpad třídí. A co je horší, někteří lidé mohou být tak frustrovaní, že raději odpady spálí v kamnech. Bohužel také mohou být přesvědčeni, že tím obci ušetří peníze, což není pravda.

Pokud úřad tvrdí, že obci narostli náklady na odpadové hospodářství, tak je nutné poukázat na pravé příčiny. Zaprvé jsou to špatné rozhodnutí samotného zastupitelstva, které umístilo kontejner na bioodpad přímo ke hřbitovu. A dále v řadě místních částí doteď nejsou kontejnery na tříděný odpad. V v neposlední řadě obec vůbec nedělají žádnou osvětu.

Když obec třídí odpady, tak za jejich vytříděné množství dostává obec zajímavé platby. Pokud se podíváte do schválené vyhlášky (tedy do přílohy č.1, ne do přílohy č.2, jak schválená vyhláška uvádí), tak v kalkulaci nákladů se vůbec tyto příjmy neobjevují ani je úřad nezmiňuje!

Bohužel výše uvedené chyby nebudou pro Ministerstvo vnitra dostatečným důvodem, aby to vyhlášku zneplatnilo. První cena v soutěži je 60 tis. korun, což je podle mě dostatečnou motivací pro zastupitele minimálně z pohledu, že se zčásti uhradí jejich platy.

Připomínáme, že obec schválila novou vyhlášku, aniž by ji předem zveřejnila. Ani nová vyhláška nebyla dopředu zveřejněna na programu schůze a na pořad schůze byla zařazena mimořádně.