Kontroly čadících a páchnoucích komínů se snad dočkáme už příští zimu!

07.01.2015 13:14

 

Každý to zná, ráno v zimě otevřete okno a raději ho co nejdříve ho zavíráte. Projíždíte autem vesnicí a začnete se dusit. Snahou ušetřit se topí také odpady. Ano, to jsou výsledky domácích topenišť v celé České republice.

Úředníků, kteří budou kontrolovat, čím doma topíme v kotli, se možná dočkáme už od příštího roku. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) totiž plánuje oprášit nápad, o kterém debatovala už vláda Petra Nečase.

Ministerstvo hodlá do novely zákona o ochraně ovzduší vložit paragraf o kontrole domácích topenišť. Ta by neprobíhala paušálně, ale pouze v případě podezření, že někdo topí, čím nemá, a znečišťuje tím ovzduší. Kontrolu by podle ministerstva prováděli úředníci za asistence městské policie.

Zelenou námětu dávají i ústavní právníci, kteří se domnívají, že by se tak neporušovala domovní svoboda. MŽP vypracovalo analýzu, ve které zvážilo několik možností, jak se vypořádat s těmi, kdo topí ilegálním palivem, a doporučuje právě kontrolu domácností. Z ní také vyplývá, že kontrolu topných paliv v domácnostech má nějak legislativně ošetřenou 13 z 22 evropských zemí, například Švédsko, Rakousko, Německo či Itálie.

Jeden bezohledný topič nemůže znečišťovat celou obec! To se bohužel v řadě případů stává. Logicky se tak nabízí na nic nečekat, a co nejdříve využít nové kotlíkové dotace.

Paradoxně se naší obci možná konečně vyplatí dva plně placení úředníci a to alespoň přes zimu.

 

Co obec můsí dělat:

1) Informovat občany jak správně topit. Zní to směšně, ale to nejhorší co lidé dělají, že naládují kotel/krb a pak ho "uškrtí", aby pěkně hořel pomaličku a až do rána.

2) Informovat občany o zákonných povinnostech (revize, kontroly spalinových cest, emisní limity - výměna kotlů)

3) Maximálně pomáhat občanům s vyřízením kotlíkových dotací i za pomoci finančních nástrojů

4) Finančně podpořit výměnu kotlů/krbů alespoň ty na které se dotace nevztahují

5) Centrálně řídit výměnu kotlů tj. ideálně zvolit jednoho dodavatele a tím dosáhnout lepší ceny pro všechny

6) Dbát na to, aby nová výstavba v obci byla plynofikována a najít takové řešení, aby plyn byl posléze zaveden i do staré části

7) Přestat se tvářit, že je vše v pořádku. Znečištění ovzduší může mít podle nového výzkumu závažnější vliv na úmrtnost, než se dosud předpokládalo. Smog totiž podle vědců zvyšuje riziko náhlého úmrtí, tedy nejen riziko smrti v dlouhodobější perspektivě, a to už při relativné slabém znečištění. Tyto problémy se podle zprávy mohou objevit už pět dní poté, co byl člověk vystaven většímu znečištění.