Muchová pro Náš Region: Bože, raději ne! Občané opáčili: Bože, Muchovou už raději ne!

21.05.2015 11:30

Obec dostala úžasnou příležitost se prezentovat v regionálním tisku. Každý zodpovědný starosta by tuto příležitost využil k propagaci obce, svých občanů a v neposlední řadě by představil dlouhodobou vizi obce. Bohužel náš starosta nejenom že se asi vnitřně cítí jako oprávněný a nenahraditelný následovník trůnu, když bydlí v domě, kde kdysi žili někteří starostové, ale především prezentuje obec tím, že budeme zakládat sociální výbor a že nám nějací holomci plundrují les.

Na druhou stranu třeba obyvatelé Šejdru musí mít obrovskou radost, protože starosta jim sděluje, že příští rok zmizí konečně dráty vysokého napětí. „Příští rok nás čeká kompletně v celé obci uložení elektrických rozvodů do země“, řekla starosta Muchová pro Náš region. To by také mohlo znamenat, že se obec vrátí k původním plánům na vybudování dětského hřiště na trojúhelníku, protože dráty byly vždy uváděny jako jediný důvod jeho nerealizace, a ty už příští rok překážet nebudou.

Starosta si stěžuje, že se desítky let neinvestovalo do údržby obecních lesů a teď podle starosty sklízíme hořké plody. Je to paradoxní, protože tato vládnoucí garnitura dělá to samé. Všichni víme, jak vypadá hospoda v Noutonicích nebo silnice. Jenže tyto opravy budou řádově někde jinde! A jestli si zastupitelé myslí, že na všechny investiční akce dostane obec dotaci, tak je ze vší úctou velmi naivní.

Perličkou rozhovoru je sdělení nutnosti ustanovení sociálního výboru, který zase obhajujeme standardně obrovskou úředničinou. Ale vlastně co jiného můžeme čekat od úředníka. Ve státní správě to prostě tak chodí.  Když si nevíme s problémem rady, tak se ustanoví výbor, pracovní komisy apod. Položme si otázku, kolik obec vytvořila pracovních příležitostí? Žádné, pokud ovšem nezapočítáte naprosto zbytečně placeného druhého dlouhodobě uvolněného zastupitele. Komické také je, že obec na jedné straně chce řešit sociální otázky a na straně druhé drasticky snížila příspěvky pro děti na školky. No jo, druhý úředník prostě něco stojí. Určitě je na místě otázka - má být výbor další placené teplé a loajální místečko?

Podle starosty je na nejbližší čtyři roky skutečnou prioritou vodovod a kanalizace. Podle starosty jsme se už dopracovali do stadia územních řízení. Já vím jen o územním řízení na vodovod (územní rozhodnutí stavebního úřadu VP - ZDE, na úřední desce obce stále není zveřejněno), a z doslechu, že to má být hotové podle zastupitelů nejdříve za 6 let. Tedy logicky se to přeci musí prolongovat do dalšího volebního období, abychom mohli při dalších volbách říkat, že musíme opět dokončit rozdělanou práci. A dospělý člověk přeci neodchází od rozdělané práce…

To nejlepší si nechám nakonec. „A pokud nepřiloží ruku i ostatní lidi v obci, moc toho nedokážeme,“ ukončuje rozhovor starosta. Tímto výrokem si tak starosta Muchová vytváří dopředu alibi, aby bylo možné na někoho svádět svou přetrvávající neúspěšnou starostovskou pouť. Myslím, že hodně občanů by mohlo vyprávět, jaká je spolupráce s tímto vedením obce. A určitě je to vskutku zvláštní forma žádosti (prosba) vedení obce o spolupráci s občany.

Komentář k rozvovoru není tedy možné ukončit jinak než: Bože, Muchovou už raději ne!

 

PS: Za nedlouho tu máme dětský den. Jsem opravdu zvědavý, jestli zastupitelé, kteří projevili péči o děti jako svou osobní prioritu, zda konečně pro děti tu konečně něco pořádného uspořádají. Na šejdru je obrovský prostor, kde nejen, že je nejvíce dětí, ale i bezpečný prostor, kam mohou přijet třeba hasiči a dětem nafoukat kouzelnou pěnu.