Nelegálním vývozům jímek na pole brzy odzvoní, čistička v obci však stále v nedohlednu

09.07.2015 09:50

Absenci čističky odpadních vod v obci a tedy i kanalizace brzy pocítí i ti, kteří vyvážejí obsah svých jímek za pár stovek na pole. Je potřeba se nově připravit na přísnější kontroly a brzy i na legislativní zákaz.

Jednak čerstvě schválená novela zákona o odpadech v Poslanecké sněmovně má totiž podle ministerstva také pomoci účinněji sankcionovat nelegální vývoz domovních jímek.

Ale co je důležitější, že ministerstvo chystá novelu dalšího zákona, která jasně vymezí, že odpadní vody z jímek pro splaškové odpadní vody ze staveb pro bydlení budou moci být vyváženy pouze na čističku odpadních vod (ČOV).

Bohužel výstavba čističky v obci tedy i kanalizace, která by problém řešila je stále v nedohlednu. Do konce června měla obec doložit řadu dokumentů pro zahájení územní řízení na které následně navazuje stavební řízení, tedy získání stavebního povolení. Bohužel se tak nestalo. Proč obec doposud nezahájila stavební řízení i na vodovod je také pro mě záhadou (zatím máme po dlouhých letech teprve územní rozhodnutí).

Občas zaslechnu názor, že obec obdržela na čističku a kanalizaci dotaci. Doporučuji všem, kteří mají tuto informaci si dojít na úřad a nechat si předložit patřičné dokumenty. Dopředu však musím konstatovat, že budete zklamáni.

Proč má někdo potřebu tyto nepravdy mezi občany distribuovat, není potřeba komentovat. Třeba i z výše uvedených důvodů plánuje obec založit sociální výbor. Pokud se tak stane, tak se budu do něj hlásit dobrovolně. Jedinou starostí bude tvrdý dohled právě na výstavbou potřebné a zastupiteli stále opomínané infrastruktury.

Na podzim startují nové dotace a propásnout další příležitost si dovolit tudíž nemůže. Zájemců bude dost, kdo se lépe připraví, ten vyhraje.