Nové dotace na územní plán nás mohou zachránit před nepěknou budoucností!

02.11.2015 13:25

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo koncem října dotace pro obce na územní plány. Obec může obdržet dotaci v maximální výši 400 tis. Kč. Výše dotace může dosáhnout 80 % z uznatelných nákladů (pro naše zastupitele - ne celkových nákladů!) v maximální výši 400 000,- Kč. Termín je stanoven na 15. ledna 2016.

Co je ovšem důležité, že dotace bude poskytnuta obcím, které mají plán schválený územní plán před 1. 1. 2007 a jeho platnost skončí do 31. 12. 2020. Což je právě náš případ! Co je nutné dodat, že právě připravovaná novela stavebního zákona nepředpokládá, že by se v tomto směru cokoliv měnilo.

Zde tak nacházíme skutečný důvod, proč současnému starostovi, tak záleží na tom, aby byl co nejdéle ve funkci. Důvodem tak není blaho obce, vodovod, kanalizace ani čistička a vůbec ne škola, jak se nás snaží už několik let přesvědčit. Zde se jasně ukazuje, proč se infrastrukturální projekty neustále protahují a stále se překreslují, hledají „důvody“ a viníci, kteří se neustále zdržují.

Proč tak obec zamýšlí? Vedení si tím pravděpodobně slibuje, že tímto krokem si zajistí vůči investorům lepší vyjednávací pozici. Opak však bude pravdou. Nejprve je nutné uvést, že dohodnout se je možné už nyní a bylo možné již v minulosti. Co se tedy stane? Schválně zkuste prvního ledna 2021 požádat o územní rozhodnutí třeba na garáž, plot apod., kde se posuzuje soulad s územním plánem, jaký bude asi výsledek a co nakonec postavíte?

Zastupitelé by také měli lidem říci, jak se tento fakt projeví na ceně nemovitosti! Řada rodin splácí úvěry nebo hypotéky, jaká bude situace při refinancování, tedy když si najdete lepší hypoteční podmínky a budete muset doložit odborný odhad ceny nemovitosti?

Výsledek bude takový, že totálně zamrzne jakýkoliv rozvoj obce, který již teď se pohybuje kolem nuly díky politice staronového vedení obce. A to nespekulujme o případných soudních sporech.

Pokud to obec nechá zajít takto daleko, tak půjde o velkou nezodpovědnost. Ale jak je vidno, když vedení obce je schopné připravit projekt na zateplení již zatepleného obecního úřadu (v této věci budeme pochopitelně požadovat odvolání starosty a obou šéfů výborů), tak si vůbec nemůžeme být jistý.

S územním plánem přímo souvisí i vodovod a kanalizace. Jestli náklady budou +/- 120 mil Kč a dotace možná bude okolo 60%, tak si prosím položte otázku, jak chce těch 40% obec udržitelně financovat. Úvěrem? Z čeho ho budeme splácet? Prodejem volné kapacity na čističce? Myslím, že pokud investoři počkali dodnes, tak nás v tom nechaj pěkně vykoupat. Zaplatí to prostě 350 obyvatele v ceně vody, která tak bude ještě dražší, než je teď na Šejdru.

Nějak se nám ta lepší vyjednávací pozice ztrácí….ono vždy bylo, je a bude lepší si sednout ke stolu a rozumně se dohodnout. Jen se obávám, že současný starosta toho není vůbec schopen.

 

Z dotace MMR bude podporováno:

  • zpracování návrhu územního plánu pro společné jednání včetně variant řešení návrhu, pokud je ve schváleném zadání územního plánu zpracování variant uloženo;
  • vyhodnocení vlivů územního plánu na udržitelný rozvoj území, pokud dotčený orgán ve svém stanovisku k návrhu zadání uplatnil požadavek na zpracování vyhodnocení z hlediska vlivů na životní prostředí (SEA), včetně případného vyhodnocení vlivu na soustavu NATURA 2000, pokud příslušný orgán ochrany přírody a krajiny nevyloučil významný vliv na evropsky významnou lokalitu nebo ptačí oblast;
  • úprava návrhu územního plánu pro veřejné projednání.

 Dokumenty ke stažení: