Občané: Po roce vládnutí požadujeme radikální změny!

12.11.2015 21:01

Dnes je tomu přesně rok a dva dny, kdy v obci neúspěšně působí staronové zastupitelstvo. Zastupitelé chtěli zateplovat již zateplený úřad, navíc dva z nich jsou placeni za 8 hodin “práce” a stále chybí jakákoliv snaha občany informovat. Třešničkou na dortu je nehorázné zvýšení plateb za popelnice a psy.

Naprosto zbytečný projekt zateplování již zatepleného úřadu jasně symbolizuje odvedenou práci našich zastupitelů a jejich preference. Proč zastupitelé o projektu občany vůbec neinformují je zřejmé. Z obecního rozpočtu mělo jít nehorázných 1,5 mil. korun! Dnes zastupitelé připravují projekt školy a školky, zase pěkně potichu. Kde mají občané jistotu, že projekt dává skutečně smysl? Na posledním zasedání bylo občanům velmi vyhýbavě sdělováno, co nás bude rekonstrukce stát z obecní kasy, což je opět velmi alarmující. Ale pozor, nemáme ani jistotu, že zastupitelé již nespekulují a budou chtít žádost zopakovat do jiné dotační výzvy, které budou zanedlouho vyhlášeny. Občané vzkazují: Po této nehoráznosti, než obec podá jakoukoliv dotaci, tak nás podrobně informuje! Obecní úřad se v žádném případě zateplovat nebude!

Obec si již rok platí dva plně uvolně zastupitele, kteří nás stojí z obecního rozpočtu nemalé peníze. Pro srovnatelně veliké obce je to něco unikátního. Druhá zastupitelka, paní Ondřejová, prý z důvodu nelehké hřbitovní agendy. Zde jsou čísla: mezi roky 2015 až 2017 bude nutné obnovit čtyři smlouvy na hroby (dokument ZDE). V obci bylo v roce 2014 navrženo na zrušení 265 hrobů, tedy ještě před volbami (dokument ZDE). Obeslání jejich majitelů a případné jednání s majiteli nemůže zabrat víc něž 10 minut. Buďme k paní Ondřejové benevolentní a řekněme 30 minut včetně umístění nálepky na hrob o neuhrazení nájemného (pokud se vůbec děje). Čili pak práce vychází na necelých 17 dní za rok, tedy necelý měsíc! Co tedy placená zastupitelka dělala 8 hodin ve zbytku roku - 11 měsíců? Toto musí přestat! V obci je dostatek maminek na mateřské, které rádi za zlomek ceny obci vypomůžou. Argumentem v žádném případě není to, že do rozpočtu díky ní přibylo 100 tis. Kč za obnovené hrobové smlouvy. To byla totiž její práce ale i tak obec velkou část této agendy dotuje právě díky personálním nákladům paní Ondřejové. Občané vzkazují STOP této nehoráznosti!

Zvýšení poplatků za odpady je další velký přešlap našich zastupitelů. Tristní je, že tuto zásadní změnu zastupitelé nedali na pořad jednání zastupitelstva, ale čistě "náhodou" ji doplnili až na samotném jednání. Paradoxem je, že zvýšení navrhovala právě paní Ondřejová, která by se dokonce nebránila ještě většímu navýšení. Ono proč ne, ona za své odpady neplatí ze svého, protože je platí z rozpočtu obce - tedy ze svého platu uvolněného zastupitele. Zastupitelé prostě jen našli jednoduché řešení na úkor nás všech a nejvíce trestají ty, kteří poctivě odpady třídí a navíc i ty, kteří si sami platí svoz bioodpadu. Čí byl nápad umístit kontejner na bioodpad ke hřbitovu? Občanů nebo zastupitelů? Kontejner byla jedna z mnoha možností, jak splnit zákonnou povinnost a to, že se v něm objeví i další odpad, bylo díky špatnému umístění snadno předvídatelné. Nutno podotknout, že ostatní obce nezateplují již zateplené budovy, ale využívají dotaci právě na řešení problematiky bioodpadu (třeba obec V. Přílepy pořídila pro občany kompostéry) a lidem poplatky nezvyšují, ale naopak snižují. Obec neinformuje občany ani o přínosech třídění odpadů. To jsou zastupitelé opravdu tak naivní, že si myslí, že díky navýšením poplatku se rázem vše změní? Občanů vzkazují - chceme spravedlivé poplatky, STOP navýšení!

Ani vodovodu a kanalizace se v příštím roce nedočkáme. Obec již několikrát propásla možnost dotace. V současnosti právě probíhá další výzva a tak se občané ptají - připravuje vůbec někdo žádost? Na potřebu rychlého řešení této neudržitelné situace upozorňujeme neustále a důvod je velmi prostý. V roce 2017 zazvoní zvonec a vývozům jímek na pole za pár stovek bude konec. Podle zákona bude totiž možné vyvážet jímku pouze na čističky. Navíc zásadně porostou poplatky za čerpání podzemní vod (studny). Takže nejenom, že díky tomu obyvatelé Šejdru zaplatí za vodu víc jak 250 Kč za kubík, ale navýšení nákladů se dotkne všech obyvatel obce. Podotýkáme, že stát připravuje dotační program pro občany "Modrá úsporám", která se má zaměřit na šetrné hospodaření s vodou. Také jsou v přípravě půjčky na vodohospodářkou infrastrukturu (63% dotace z OPŽP, 37% půjčka: úrok 1% se splatností 10let, ručení obecním majetkem) - (výzva startuje právě 13.11. dokument ZDE)!. Občané vzkazují: všechno musí stranou, prioritou bude pouze vodovod, čistička a kanalizace.

Doteď občan nedostane ani jednou za čtvrt roku jednoduchou zprávu co obec dělá, v jakém stavu věci jsou a co se plánuje. Zastupitelé prý nejsou spisovatelé, ale za to občan podle nich musí být jejich divák a chodit na zasedání, kde se vše dozví. Platí si snad zastupitelé občany nebo si občané platí zastupitele? Kdy konečně zastupitelé pochopí, že je občané zvolili, aby řešili jejich problémy a ne proto, aby jim zajistili postavení. Občané vzkazují: chceme měsíční zpravodaj  a výkaz vaší práce

Nebude dlouho trvat a středočeský kraj vypíše nové kotlíkové dotace. Je v zájmu nás všech, aby se v obci co nejdříve vyměnili všechny staré kotle za moderní. I z pohledu zákona, kdy nás zanedlouho čekají kontroly kotlů ze strany úřadů, povinné kontroly kotlů (nejpozději do 2016 pak každé dva roky) a od roku 2022 bude možné provozovat jen moderní kotel (emisní třída III) je tak namístě, aby sám úřad lidem pomohl s výměnou už dnes. Kotlíkové dotace tu nebudou věčně. Ideální by byla celková plynofikace obce, ale určitě plyn nebude všemi občany dobře vnímán. Občané vzkazují: investujte do našeho zdraví a pomozte lidem s výměnou starých kotlů

Tak vyvstává zásadní otázka: opravdu potřebujeme zastupitelstvo, které myslí jen na sebe? Třeba děti dodnes nemají žádné hřiště, ale za to ovce starosty se vesele pasou na obecním pozemku bez jakékoliv smlouvy - to bude obec následně pozemky sanovat ze svého? Občané vzkazují: Pasení ovcí bude jen na základě smlouvy s profitem pro obec vč. závazku sanace pozemku

Nemůže ukončit jinak než konstatováním, že nejenom současný starosta neobstál. Občané to tušili a už při volbách to dali jasně najevo. Bohužel zastupitelé nenašli v sobě odvahu a zvolili ho mezi sebou jako starostu. Nicméně to teď budou mít těžší, protože musí bezpodmínečně jednat ve prospěch občanů. Pí. Muchová jako starosta musí skončit, pí. Ondřejová a pí. Gray musejí skončit jako šéfové výborů a navíc pí. Ondřejová jako dlouhodobě uvolněná zastupitelka, o tom není sporu. Ostatní zastupitelé tak musí mezi sebou najít nového vůdce. Bez toho změny nepřijdou. Není možné nadále pokračovat v politice o nás bez nás.

 

Je půjčka na vodovod, kanalizaci a čističku pro nás výhodná?

Zjednodušený výpočet ceny vody (úroky 0%):

Náklady na infrastrukturu obce: 120 000 000 Kč

Dotace OPŽP (63%): 75 600 000 Kč

Půjčka (37%): 44 400 000 Kč

Splátka (10let): 4 440 000 Kč/rok

Spotřeba vody (350 obyvatel, 80 litrů/os/den): 10 220 m3/rok

Splátka úvěru připadající na 1m3: 434 Kč/m3

Konečná cena vody: 434 + další náklady (provoz, údržba, obnova majetku….)

Resumé: půjčka obec nespasí, je potřeba hledat další zdroje. Významnou roli tak určitě sehrají připojovací poplatky jak z pohledu občana tak investora. Do dnešního dnes obec nezveřejnila jakoukoliv kalkulaci!

Upozornění: Půjčky jsou určená pouze pro žadatele v OPŽP pro tzv. kofinancování projektu, nelze tak využít samostatně.

 

 

Aktualizováno: 13.11.2015