Potvrzeno, obec musí dát ze svého na zateplení úřadu 1,5 milionu!

06.11.2015 18:07

Občané se obrátili přímo na fond a ten potvrdil, že obec musí projekt dotovat ze svého rozpočtu nehoráznou částkou 1,5 milionu korun. Vyzývají teď zastupitele, aby v žádném případě nevydávali již souhlas ke spolufinancování nesmyslného projektu. Je to evidentní selhání starosty a obou šéfů výborů obce. Všichni musí padnout!

Je tomu půl roku, co jsme občany upozornili, že obec potichu připravila nehorázný projekt na zateplení již zatepleného úřadu. Aktivita se vyplatila, protože obec tak dosud neměla příležitost doložit Státnímu fondu životního prostředí zajištění oněch zmiňovaných 1,5 korun ze svého rozpočtu. Obec požádala fond na začátku září, aby jí byl pro to prodloužen termín. Fond vyhověl a shodou okolností den D byl shodný s dnem konání posledního veřejné zasedání. Radši si nechci domýšlet, jak by mohlo zasedání dopadnout, kdybychom se neúčastnili. Standardně totiž obec zveřejňuje své usnesení za tři měsíce, což by bylo už pozdě!

Je s podivem, že na inkriminovaném zasedání nejenom, že zastupitelé neinformovali občany o skutečných nákladech, tedy co nás to bude stát, ale dokonce zatajil občanům tuto velmi důležitou informaci. Stanovisko fondu, které máme k dispozici, je datováno ke 3. listopadu 2015, ve kterém se uvádí, že jde o jedinou evidovanou změnu projektu ze strany obce. Obec tedy nikdy fond nepožádala o navýšení tzv. uznatelných nákladů.

Zde je praktická ukázka skutečných důvodů, proč obec stále nehodlá občany informovat o svých aktivitách. Zastupitelé se stále vymlouvají na to, že nejsou nějací pisálkové. Co by asi udělal občan, kdyby dostal do schránky informaci, že obec hodlá zateplit již zateplený úřad za 3,2 mil. Kč a z toho bude muset dát obec ze svého 1,5 mil Kč? Projekt by skončil dříve, než by se vyplnily dvě kolonky v žádosti o dotaci.

Tento projekt a chování zastupitelů ukazuje i na další velmi závažný problém. A to, že zcela zásadně selhaly záchranné brzdy obce. Konkrétně finanční a kontrolní výbor. Nedivme se. Finančnímu výboru předsedá zastupitelka, která je dlouhodobě uvolněná (obec jí platí z rozpočtu). Kontrolnímu výboru zase předsedá zastupitelka, která bydlí v nemovitosti, která je přímo nalepená na budovu obecní úřadu. Oba výbory tak již nejsou pro občany garantem nezávislosti a ztratili veškerou důvěryhodnost. Proto vyzýváme obě šéfky, aby samy rezignovaly, případně pokud nebudou schopné přijmout osobní zodpovědnost, aby je ostatní zastupitelé neprodleně odvolali. Pochopitelně šéfka finančního výboru musí skončit i jako dlouhodobě uvolněný člen zastupitelstva.

Zajímavé bude sledovat, kdo bude v této kauze obětním beránkem. Určitě uslyšíme mnohokrát,  jak obec skočila někomu na špek a že se snažili jen věci napravit. Ono je to jedno, protože celá kauza padá na hlavu starosty obce. Ten je na žádosti o dotaci podepsán, takže projekt měl znát velmi dobře. Pro zastupitele je to tedy dostatečný důvod k jeho odvolání. A to se ještě můžeme dočkat toho, že obec bude muset zaplatit firmě, kterou si obec sama a bez výběrového řízení vybrala pro zprostředkování dotace.

Připomínáme, že na inkriminovaném zasedání starosta obce velmi zdlouhavě a mlživě odpovídal na otázku kolik nás bude stát obecní škola a školka. Dejme si tak pozor, ať za pár měsíců neřešíme další požár!

Současnému zastupitelstvu zbývají ještě tři roky mandátu. A jestli chtějí dokázat lidem, že jim jde o blaho občanů, tak musí být schopní i osobní sebereflexe. Tento projekt je jeho velkým přešlapem, nicméně si myslím, že s novým vedením úřadu se dá ještě leccos dokázat. Prioritou zůstává vodovod a kanalizace. Nebude totiž trvat dlouho a cena vody na Šejdru klidně může přesáhnout magických 250 Kč za kubík, ale o tom někdy příště…

 

PS: děkujeme všem, kteří nám zaslali děkovné zprávy, že se nám podařilo tento nehorázný projekt zastavit. Všichni víme, že zastupitelé budou házet vinu na tajemnou firmu a to jen proto, aby nemuseli přiznat, že je zas ten pisálek Študent odhalil. Schválit, podepsat a podat žádost o dotaci bez toho, abych věděl, co to bude obec skutečné stát je vážení zastupitelé skutečně na pováženou. Obec totiž není oběť, ale příčina.