Pozor na splatnost poplatků za odpady, s placením hnědých popelnic vyčkejte

24.02.2015 15:33

Konec února znamená také obci zaplatit poplatek za odpady i pejsky. Od nového roku obec musí třídit také kovy a od dubna k tomu přibudou bioodpady. Naše místní vyhláška toto nereflektuje a je tak v rozporu se zákonem. Ti co si sami platíte hnědé popelnice určitě vyčkejte.

Obec Lichoces na náš podnět zveřejnila informaci, že se blíží splatnost místních poplatků: svoz komunálních odpadů do 28. února (500,-/poplatník/rok) a poplatek ze psů do 31. března (100,-/rok první pes, každý další 120,-/rok). Poplatky je možné uhradit v hotovosti na OÚ v úředních hodinách a v pátek 27.2.2015, nebo převodem na b.ú. č. 35524111/0100. Jak posléze získáte známku na popelnici, když uhradíte poplatek na účet obce, už instrukce obce neříká.

Od 1. dubna budeme také nově třídit bioodpady. Nová zákonná povinnost ukládá obci vytvořit občanům možnost pro třídění těchto odpadů (hnědé popelnice, komunitní kompostování, kontejner...). Náklady jdou na vrub obce, a proto doporučuje všem, kteří si platí hnědé popelnice, aby vyčkali s placením do doby než obec zveřejní podrobné informace. Pokud vám obecní systém nebude vyhovovat, tak si pochopitelně budeme moci hnědé popelnice standardně předplatit. Obecně doporučuje občanům tyto odpady doma na zahrádce kompostovat a tím snižovat náklady obci.

Pokud doma třídíte třeba víčka od jogurtů apod. – tedy kovy, tak uvádíme, že od ledna tohoto roku je obec také povinna určit místa, kde je možné tyto odpady odevzdávat.

Současná místní vyhláška obce je tak v souvislosti s novými povinnostmi (třídění kovů i bioodpadů) v rozporu se zákonem.