Připraví nás zas jeden dokument o 400 tisíc korun?

06.01.2015 10:01

 

Ať  si o dotacích myslíme cokoliv, pro obce jde o zásadní  věc. Za dotace obce staví vodovody, kanalizace, dětské hřiště, opravují budovy nebo silnice. Na začátku prosince Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo nové dotace na podporu obnovy a rozvoje venkova. Občan se tedy logicky ptá, jak tyto dotace využije? Zajímá ho to o to víc, když na podzim obce prošvihla dotace na výstavbu vodovodu a to jen proto, že projekt není stále papírově připraven. Bude se zas historie opakovat?

Dotace je možné získat na akce sloužící převážně dětem a mládeži a to konkrétně na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti (např. školy, předškolní zařízení, kulturní zařízení), úpravu veřejných prostranství, obnovu a zřizování veřejné zeleně a rekonstrukci nebo vybudování zařízení pro volnočasové aktivity (hřiště, klubovny, cyklostezky, bruslařské dráhy, naučné stezky apod.). Tedy je možné získat peníze přesně na to, co naše obec potřebuje jako sůl. Bruslařská dráha Noutonice-Okoř-Lichoceves-Noutonice určitě není priorita číslo jedna, ale co zastupitelé dětem dluží je určitě dětské hřiště.

Nabízené peníze od ministerstva jsou velmi slušné. Dotace je poskytována až do výše 70 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce. Dolní limit dotace na jednu akci činí 50 tis. Kč. Horní limit dotace na jednu akci činí 400 tis. Kč.

Jenže, aby obec do 3000 obyvatel mohla o dotaci požádat musí mít k 31. 12. 2014 zpracovaný a zastupitelstvem schválený strategický rozvojový dokument. Tedy dokument, který by občanům a dalším subjektům veřejně říkal, jakým směrem se chce obec rozvíjet, jaké jsou její priority atd. Tedy opět zásadní chyba, která nás neomezí v získání dotací jen teď, tedy do 16. února, kdy se uzavře termín pro podání žádosti, ale logicky i pro další podobné výzvy. Už jsme na začátku příspěvku zmínili, že obec propásla perfektní příležitost pro získání dotace na výstavbu vodovodu v obci a jak víme zcela zbytečně.

Je evidentní, že se v tomto směru musí hodně změnit! Logicky se nabízí v obci vytvořit pracovní skupinu, která by dotace koordinovala. To samé platí i v oblasti plánované výstavby vodovodu a kanalizace, kde obec taktéž zásadně selhává a zůstává jen u slibů a výmluv. Pamatujete si kdy naposled obec pozvala občany na společné setkání, kde by objektivně prezentovala stav příprav i za účasti všech dotčených subjektů? Já ne.

Dotace po roce 2020 jsou zatím velký otazník, a tudíž musíme následujících pět let maximálně využít. Nicméně zásadní otázkou vlastně je, co staronové zastupitelstvo vlastně chce. Bohužel děláme chybu, že se na to zastupitelů neptáme, protože pak se může stát, že zas promarníme další čtyři roky. Osobně mám pocit, že pro naše zástupce je veřejný rozvojový dokument něco, co se asi stydí veřejně prezentovat. Neměli bychom zaměňovat slova  „Strategický rozvojový“  a „stagnační“, tedy současný stav obce, kde občané čekají třeba na vodovod už skoro 10 let....možná i déle, na opravu šílených děr v silnici taktéž několik roků.

PS – za poslední měsíc proběhla tři zasedání obce. Zastupitelé zvolili staronového starostu, tedy člověka, který ve výsledku prohrál u občanů volby. Rozhodli o tom, že obec bude mít dva placené zastupitele, bez komentáře. Standardně dvě usnesení stále ještě nejsou veřejně dostupná na webu obce, tak doufejme, že až za nějaký měsíc budou, tak v nich konečně najdeme první náznak nesobečnosti v podobě tížené rozvojové či jiné strategie.

 

Související článek:

Nové dotace: Podpora obnovy a rozvoje venkova (1.12.2014)