Příspěvky na školky v ohrožení, musíme totiž platit dva úředníky!

30.01.2015 13:18

 

Rodiče, kteří mají děti školkou povinné, musejí zažívat šok! Zastupitelé totiž přerušili projednávání žádostí o dotace na školky a to z neuvěřitelného důvodu – v rozpočtu není plánováno dostatek peněž. Kde se stala chyba a nechystají se náhodou zastupitelé příspěvky omezit nebo dokonce zrušit? Vytváříme si už tak finanční polštář pro dubnové razantní zvýšení odměn zastupitelů?

„Zastupitelstvo obce dne 27. Ledna 2015 přerušilo projednávání žádostí rodičů o poskytnutí finančních darů předškolním zařízením z důvodu, že celková výše požadovaných darů přesahuje plánované výdaje v rozpočtu obce na rok 2015.“, zveřejnila obec na svém webu. Naprosto neuvěřitelná situace, když v minulém roce tento příspěvek činil 60 tis. Kč a letos podle návrhu rozpočtu zastupitelé plánují jen pouhých 18 tis. Kč.

Občan se musí ptát – stala se jen administrativní chyba, nebo zastupitelé chtějí cíleně to jediné čím se v obci podporují malé děti rodičům sebrat na úkor něčeho jiného? Třeba na placení dvou plně uvolněných úředníků. Na to, jak je vidět z návrhu rozpočtu, peníze bezproblému jsou. Dva lidé 8 hodin denně pracují pro obec o 300 obyvatelích, opravdu neslýchané a nehorázné.

Vůbec zastupitelstvo zvolilo zvláštní způsob. Mohlo totiž deficit v rozpočtu už 27. ledna bezproblému navýšit, ale neudělalo to. Mohlo tedy problém řešit efektivně a rychle, pokud by to byla jen administrativní chyba a pokud by měli skuteční zájem rodiče podpořit. Ale raději jednání v tomto bodě přerušili a vše předali finančnímu výboru. Tedy lidem, kteří už malé děti ve školce nemají. Jaký můžeme očekávat jejich zájem na tom, aby byla zachována alespoň současná výše příspěvku?

Od 1. dubna, pokud vláda předpis schválí, mají vzrůst odměny za výkon funkce členům zastupitelstev o 3,5%. Toto razantní navýšení platů se pochopitelně také promítne do rozpočtu. Čemu tedy dají zastupitelé přednost - svým odměnám nebo rodičům, co je více pravděpodobné?

Když už jsme u rozpočtu, tak si také položme otázku proč schválený rozpočet obce, jakožto veřejný dokument není stále zveřejněn. Možná nemáme znát náklady na telefony, které v minulých letech byly astronomické, možná nemáme znát za jaké služby a komu obec platí. O zveřejněných usnesení není potřeba se zmiňovat, protože také chybí. Logicky se ptám, co vlastně zastupitelé chtějí, aby občan o chodu obce věděl?

Projednávání příspěvků bude pokračovat v úterý 3. února 2015 a je určitě potřeba, aby všichni, kterých se tento problém týká se jednání zúčastnili. Když to neudělají, tak je také možné, že o příspěvek přijdou.

 

 

Aktualizováno: 3.2.2015