ŠOK! Za polovinu úspor z minulého období obec zateplí obecní úřad!

26.05.2015 08:16

Je rozhodnuto. Obci byla schválena dotace na zateplení obecního úřadu ve výši, a teď se podržte, 3.169.155 Kč! Polovinu peněz občané zaplatí z obecního rozpočtu tedy 1.529.549 Kč. Za poslední volební období se zejména díky proplacení dotace za rybník a lepší ekonomice podařilo ušetřit necelé tři miliony korun a polovina teď půjde na naprostou zbytečnou aktivitu.

V obci chybí kontejnery na tříděný odpad, všichni si ničíme auta na rozbitých silnicích, v Noutonicích se rozpadá bývalá a toliko potřebná a stále nefunkční hospoda...... a vedení obec investuje do vlastního pohodlí. Pak se nedivme, že vodovod a kanalizace potažmo čistička bude jednou možná za xxx let.

Kdo četl minulý týden rozhovor se starostkou v regionálním tisku, tak už musí lépe chápat, proč mezi priority vedení obce zařazuje sociální výbor a obecní les. Prostě na jiné a důležité aktivity, ne že by nebyl čas ani to není nadměrnou úředničinou, ale prostě nejsou peníze.

Je také spodivem, když valná většina zastupitelů označila děti jako svou prioritu, tak dávají přednost nepotřebnému zateplení obecního úřadu před dětským hřištěm.

Z pohledu celkového hodnocení byla žádost obce pátá od konce ze 49 podpořených žádostí, což mluví za vše. Je tak jisté, že kdyby nebylo potřeba maximalizovat čerpání z evropských fondů za starého období, tak by žádost byla podpořitelná velmi těžko. Za podobné peníze jiné úspěšné obce zateplují tělocvičnu, mateřskou školu, kulturní dům, farnost.... Dokonce jiná obec zatepluje také obecní úřad ale za 1,6 mil. Kč, tedy za polovinu.

Nabízím ještě jeden pohled. Řekněme, že provoz tří akumulačních kamen stojí obec 50tis. Kč. ročně.  Kdybychom z obecního úřadu udělali objekt z nulovou spotřebou energie, tak se nám těch 1,5 mil. Kč. vrátí za 30 let. Za každého nově trvale přihlášeného občana obec obdrží do rozpočtu přibližně 10 tis. Kč každý rok. Takže ty náklady na vytápění obecního úřadu může snadno kompenzovat jedna pětičlenná rodina. Není tedy efektivnější hodnotu spolufinancování investovat do skutečného rozvoje obce?

Proč obec na tento či podobný projekt nevyužije například fond Pražské energetiky zůstává záhadou. Lze žádat o prostředky např. na optimalizaci osvětlovací soustavy, na modernizaci otopné soustavy, výměnu oken nebo na jiný projekt ke snížení energetické náročnosti budovy.

Jaké další překvapení nám toto staronové vedení obce přichystá?

 

Dokument ke stažení:

Přehled schválených žádostí_OPŽP.xlsx (17623)