Spojnice silnic R7 a D8 je v další fázi, ale naše obec stále mlčí

11.12.2015 14:07

Plánovaná přeložka silnice II/240 spojující rychlostí silnice R7 a dálnici D8 vstoupila 8. prosince 2015 do další etapy - fáze tzv. posuzování vlivů na životní prostředí. Podle zákona EIA se mohou dotčené orgány, veřejnost atd. vyjádřit do 20 dnů od zveřejnění.

Přeložka bude procházet naším katastrem a protne naše silnice celkem čtyřikrát. Dvakrát je plánováno meziúrovňové křížení (Lichoceves -  Tuchoměřice/Statenice) a dvakrát úrovňové (Lichoceves – V. Přílepy a Noutonice – V. Přílepy).

V tomto kontextu bylo zastupitelům doporučeno požadovat, aby veškeré silniční křížení bylo mimoúrovňové a to zejména kvůli bezpečnosti. A za druhé, aby přeložka v našem katastru byla buť zahloubena pod úroveň terénu, nebo byla opatřena valem a to s ohledem na maximální snížení dopadů hluku. Z pohledu lepší kvality ovzduší, by bylo vhodné kolem silnice zrealizovat i zelený pás – stromořadí.

Dále bylo zastupitelům doporučeno, aby jednak vydali pro občany písemnou souhrnnou informaci (podkladový materiál je velmi hutný) a za další, aby uspořádali veřejné setkání s občany, kdy jim vše potřebné vysvětlí, případně se naformulují připomínky občanů pro vyjádření.

Zveřejněná dokumentace zatím nespecifikuje datum výstavby, uvádí jen orientačně rok 2020 (snad si datum pomatuji správně). Proč naše obec doteď informaci nezveřejnila, není nutné více komentovat.

Dodatek (12.12.):

Hurá, včera (11.2.) před půlnocí přišla informace v mailových novinkách obce. Vše je pochopitelně alibisticky datováno k 9.12. Kdo sleduje úřední desku obce každý den, jen kroutí hlavou.....ty datumy nám prostě stále nejdou.......třeba na webu V. Přílep to visí už od středy. Že představitelé obce připravili občany o tři dny ke studiu obsáhlých materiálů je jim prostě jedno. Třeba jim vyhovuje, že se tomu tak občané nemohou přes víkend věnovat. Nebo úřední hodiny úřadu jsou mimořádně i o víkendu, aby lidé mohli přijít do dokumentace nahlédnout?

 

Podklady jsou dostupné na – pozor na velikost dat!!! (100MB):

https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_STC1945