Záměr obce pronajmout hospodu v Lichocevsi je paskvil, musí se přepsat!

30.12.2014 13:25

Obec Lichoceves hledá nového zájemce na provozování hospody v Lichocevsi. Namísto toho, aby se obec snažila oslovit co nejvíce zájemců, tak dělá opak. Její záměr u každého vzbudí rozpaky a to také proto, že obec neřekla, jak bude nabídky hodnotit ani kdo to bude dělat. Nabídku na pronájem hospody jsme hledali jinde na internetu marně.

Hodnotícím kritéria budou totiž ekonomická výhodnost, podnikatelský záměr a možný přínos pro komunitní život v obci, ale bez toho aniž by zveřejněný dokument obce jasně stanovil, jak se daná kritéria budou hodnotit a ani není stanoveno jakou mají kritéria mezi sebou váhu. Nemluvně o tom, že dokument obce ani nestanoví, kdo bude nabídky hodnotit. Obec se tak vystavuje zbytečné stížnosti od neúspěšného soutěžícího a logicky posléze obec může dostat pokutu od úřadů.

Další chybou je, že obec chce pouze kauci ve výši trojnásobku nájemného. V minulých dobách se do Lichocevské hospody značně investovalo a tudíž je požadovaná kauce směšná. Měsíční nájemné lze odhadovat v řádech pár tisícovek, takže obec v případě ujmi na majetku nebude mít v ruce nic. Kauce měla činit klidně 150 tis. Kč. Tím by logicky odradila od pronájmu různé dobročinné nezkušené dobrodruhy.

Doba nájmu na jeden rok? Zas špatně! Udělat dobrou hospodu nějaký rok trvá. Ročním nájmem obec docílí jen to, že zájemce nebude investovat ani korunu, protože nebude mít jistotu, že se mu investice vrátí. Dokument obce dokonce obsahuje super kouzelnou větu, že smlouvu na dobu neurčitou lze získat pouze za podmínky “kvalitního provozování”. Ale opět bez toho, aniž by úřad stanovil, co to znamená a kdo o tom bude rozhodovat!

Obědy seniorům za 300 Kč? Ano, to se může stát. Záměr obce opět zapomněl stanovit maximální cenu obědu včetně jeho skladby. To znamená, že nový nájemce, pokud se mu toto nevyplatí, tak prostě jednoduše nastaví šílenou cenu, ale podmínku obce splní, která mu na to bude ještě přispívat. Ale za to záměr obce obsahuje mnoho naprosto zbytečných podmínek, jako je otvírací doba. Proboha k čemu? Když lidé budou chodit na obědy, tak bude hospodský otvírat ve čtyři odpoledne? Proč dále chceme po hospodě, aby zdarma krmila členy volební komise, to je určitě zásadní, když tyto náklady hradí stát.

Co dále chybí je vzorová smlouva, kterou při podání nabídky zájemce akceptuje. Jde o standardní způsob, jak si subjekt zajistí, že podpisu smlouvy nebudou provázet žádné zbytečné průtahy. Namísto toho, záměr obce obsahuje X stránek textů - podmínek, avšak si pisatel záměru neuvědomil, že budoucí hostinský bude přirozeně vyjednávat. Výsledek? Otevřeno od 11 hodin se může v konečném důsledku proměnit je na určité období apod. Celé výběrové řízení tak může ztroskotat nebo se nekonečně dlouho protahovat.

Pokud se obec nebude rozvíjet, pokud se v obci nebudou vytvářet nová pracovní místa, tak se tu prostě hospoda ani obchod neuživí. Tito podnikatelé budou jen přežívat, do nemovitostí nebudou investovat a ve svém důsledku na tom zas tratí obec, protože získá minimum na nájmu, který přirozeně nebude stačit na opravy. Co obec pro rozvoj obec vlastně dělá? Je to paradox, po hospodském obec chce podnikatelský záměr, ale sama si ho neumí stanovit, ani jasnou vizi neumí obec občanům sdělit.

Záměr obce je tedy nutné zásadně přepracovat. Zásadní kritérium musí být výše nájmu, ne pěkně napsaný podnikatelský záměr, který nemůže být nikterak závazný. Ani přínos pro komunitní život, za to budovu obec (třeba hospodu v Noutonicích) neopraví. Vybírat nového provozovatele má vybírat třeba tříčlenná komise nezávislá od zastupitelů. Ti musí její rozhodnutí respektovat. A aby mohla komise vůbec rozhodnout, tak zastupitelé musí jasně stanovit jak. Vše je velmi jednoduché. Návod byl zastupitelům poslán.

Zveřejněný záměr obce jednoznačně 99,9% zájemců odradí, protože není jednoznačný ani dobře čitelný, dokonce by někdo mohl mít dojem, že je psaný někomu na míru. Obec si platí na plný úvazek dva úředníky. Je to nevídaný luxus který, jak je vidět, se nám opravdu začíná  “vyplácet”.

 

Dokument ke stažení:

Záměr pronájmu Lichocevské hospody

 

Aktualizováno: 31.12.2014 (7:29)