Zásadní chyba! Obec nepožádala občany o názor.

16.01.2015 17:07

 

Najít nového provozovatele obchůdku v Noutonicích v první řadě znamená, že musím dokonale znát potřeby svých občanů. A když je znám, pak teprve mohu správně nastavit kritéria výběru. Zas tedy budeme spoléhat na úsudek zastupitelů tedy na systém "jedna paní povídala". Možná nového nájemce najdeme a také možná za pár měsíců budeme řešit žádost o snížení nájemného, a také dost možná budeme znovu hledat.

Obec hledá narychlo nového nájemce obchůdku se smíšeným zbožím v Noutoniciích. To je ovšem špatně! Obec si totiž nepoložila zásadní otázku, proč občané v obchůdku málo nakupují a za jakých podmínek by se jejich přístup změnil, nedala si tedy práci zjistit objektivní fakta. Tento nezbytný průzkum mezi občany měl být základem zveřejněného záměru. Stačilo málo, dát všem občanům prostor vyplnit jednoduchý dotazník, nebo je osobně obejít. Pro dva plně placené zastupitelé je to práce na tři dny. Když tento luxus máme, proč ho nevyužíváme?

Obec bude hodnotit tři kritéria. Tučně je tentokrát zvýrazněna ekonomická výhodnost. Lze se tedy domnívat, že rozhodující roli bude hrát nabídnutá výše nájemného, avšak nelze tento fakt potvrdit. Obec dále požaduje podnikatelský záměr. Zde na rozdíl od hospody v Lichocevsi už nestanovuje povinný obsah, jen dodává, že by měl mít obchod otevřeno sedm dní v týdnu. Poslední kritériem je přínos pro komunitní život obce, co dodat.

Výběrová komise to tedy bude mít velmi těžké, pokud se jí sejdou dvě a více nabídek. Těžko totiž objektivně posoudí, která je výhodnější – ta za 5000Kč za měsíc pro obec, kdy v nabídce budou potraviny výhradně z ….a rozlévaný tvrdý alkohol nebo tu za 500Kč za měsíc pro obec, kdy v nabídce budou výhradně české produkty, a nebo ta za 500Kč Kč za měsíc pro obec, kdy budou také v nabídce české potraviny, ale navíc BIO. Kdyby komise znala výsledky průzkumu u občanů, měla by to snadné. Zveřejněný záměr obce jí bohužel zas nedává žádný návodný klíč, jak vítěze vybrat.

V každém případě obci je potřeba držet palce, aby se nějaký nájemce našel. To samé platí i pro Lichocevskou hospodu. Udržet v chodu obě zařízení v takto malé obci bez známky rozvoje a náznaku jasné budoucnosti  je nesmírně těžké. Třeba by pomohlo, kdyby se našel velmi empatický nájemce, asi spíše prodavač. Ale znáte to, bude se mu dařit a lidská závist je prostě potvora. Jsou i obce, kdy podobný obchůdek provozují sami, jen aby daly občanům možnost si nakoupit to nejpotřebnější v místě bydliště.

 

Co pár občanů by rádo?

- dostávat čerstvé a teplé pečivo každé ráno za dveře

- mít možnost dát prodavači seznam velkého nákupu

- mít možnost kupovat asi dražší, ale kvalitní ovoce a zeleninu

- přes léto mít možnost v pátek koupit čerstvé maso na gril

- prodej kvalitních uzenin jednou týdně

- zakázat prodej tvrdého alkoholu, i konzumaci

- mít možnost si dát kávu a děti vypustit na hřiště

- posedět u dobrého punčového dortu a ne u popelnic na tříděnej odpad

 

....jak je vidět potenciál a zájem tu je, jen ho chtít znát a lidem vyhovět. Myslet si, že vím co jiní chtějí je zásadní omyl...

 

Dokument ke stažení:

Záměr pronájmu obchodu smíšeným zbožím čp. 11 v Noutonicích