Zkusí zastupitelé zas zateplit úřad, nebo dotace konečně využijí pro občany a ne pro svoje pohodlí?

09.12.2015 10:36

Jak jsme dříve avizovali, nové dotační příležitosti na energetické úspory byly vyhlášeny. Tentokrát musíme doufat, že díky své ne až tak velké atraktivnosti bude obecní rozpočet uchráněn před zastupiteli představující starověké nájezdníky prahnoucí po teplejším doupěti. Minulý projekt s návratností 144 let resp. poloviční se započítáním dotace, by se dočkaly jen naše děti.

Naštěstí nové dotace již nenabízí 90% dotace z uznatelných nákladů, ale jen 40%. Na druhu stranu je možné zbytek zafinancovat zvýhodněným úvěrem se splatností deseti let. Tedy určitě dotace nejsou vhodné pro nějaké zbytečné zateplování již zatepleného obecního úřadu, ale je potřeba zvážit, zda by se účelně neuplatnili někde jinde.

O projektu - tedy o rekonstrukci bývalé Noutonické hospody na školu a školku sice toho moc občané neví, nicméně by to stálo za zvážení. Podmínkou však je, že obec zveřejní kompletní plány rekonstrukce. Sdělí, kdo tyto plány připravoval a na základě čeho byl vybrán. Kdo totiž četl úvahu zastupitelů na zřízení školy a školky, tak bude souhlasit, že je dobrý materiál pro zahájení veřejné diskuze, ale zcela určitě to nebyl dostatečný materiál pro zásadní rozhodnutí. Úroveň a obsah jeho zpracování připomínalo spíše slohové cvičení žáka prvního stupně základní školy.

Ale kdyby náhodou přece, tak upozorňujeme zastupitele, že existuje tzv. Příručka pro žadatele a příjemce, kde na straně 84 a dále nejdou veškeré informace. Dokonce jsou tam i uvedeny maximální přípustné částky vztažené na 1 m2. Třeba na obvodové stěny je to 2300 Kč/m2. Uvádím proto, aby čistě náhodou se zas na to neopomenulo.

Při přípravě projektu bude také dobré si zopakovat výpočet %. Třeba v minulém projektu na zateplení již zateplené budovy úřadu při 90% dotaci měla obec přispívat 110 tis. Kč, přičemž projekt byl v hodnotě necelých 3,2 mil Kč. Tedy od počátku bylo jasné, že spolufinancování bude obec stát minimálně 300 tis. Kč. K tomu bylo nutné ještě započít neuznatelné náklady, které shodou náhodu obec vyčíslila na právě těch 110 tis. Kč. Takže od počátku bylo jasné, že obec bude „bohulibý“ projekt stát minimálně 400 tis. A čistě náhodou v srpnu zastupitelé navyšují rozpočtové výdaje o 500 tis. na projety spolufinancovaní evropskou unií. Nakonec po kontrole projektu Fondu z toho bylo 1,5 miliónu, které měla obec platit ze svého.

Ve včerejším Fokusu Václava Moravce padla velmi důležitá věta, že člověk, který zastává veřejnou funkci, by jednak měl chtít pomáhat lidem, ale hlavně by to měl být čestný člověk.