Zveřejňujeme za obec informace k bioodpadu, pokuta však stále hrozí! Žádost o informace = další oddalovací manévr na scéně!

11.05.2015 13:44

Od první dubna musí obec zajistit pro občany třídění také bioodpadů. Jak víme, do dnešního dne obec neinformovala občany, tak to děláme za ní. Dnes nám byl totiž konečně představitelem obce zaslán odkaz, kde jsou uvedeny informace. Stále čekáme na odpovědi k několika jednoduchým otázkám, marně, zastupitelé si našli další kličku.

Ke třídění bioodpadů má sloužit velkoobjemový kontejner u hřbitova. Toto řešení však zatím není oficiální, protože je v rozporu s místní vyhláškou. Je tak na zvážení každého, jestli tam bioodpady vyhodí. Mohlo by se totiž stát, že by vás paradoxně obec sama pokutovala, protože tím porušíte místní vyhlášku.

Nicméně je nutné konstatovat, že je to velmi špatné řešení. Dá se velice snadno dopředu předpokládat, že kontejner, tedy vytříděný bioodpad bude znehodnocen dalším nežádoucím odpadem či smícháním s jinými druhem odpadu ze hřbitova (svíčky, věnce…). To musí přeci zastupitelé vědět a bohužel, pokud by přišla kontrola, tak lze docela dobře odhadnout, že by padla další pokuta.

Místní vyhlášku chce obec aktualizovat na zasedání obce a je spodivem, když se obec vyjadřuje v tom smyslu, že připravilo reorganizaci nakládání s odpady a novelu vyhlášky, že ani jeden dokument ještě nevisí na webu. To bude asi tím (jak nám bylo sděleno obcí), že zastupitelstvo zatím není usnášeníschopné z důvodu pracovní neschopnosti a dovolených. To nemá cenu dále komentovat.

Celé tomu zastupitelé nasazují korunu, když občanovi obce posílají odkazy (kde je info o bioodpadu na webu obce) a sdělují – cituji „Pokud se aktuální znění nezobrazuje, doporučujeme si aktualizovat pomocí tlačítka F5. Věřím, že tento úkon určitě znáte, protože to ví i počítačový začátečník“. Jinými slovy nejen, že se zastupitelé vyjadřují zcela nevhodně, ale především chtějí tak vyvolat dojem, že informace už byla přeci dávno občanům sdělena. Ti co sledují obecní web (třeba rychlé novinky) anebo dostávají pravidelné mailové novinky, tak vědí své.

Jak to vypadá s odpovědi na naše otázky?

Obec přichází s dalším oddalovacím manévrem. Tentokrát se odkazují na zákon o obcích, přesně na §16 odst. g) „podávat orgánům obce návrhy, připomínky a podněty; orgány obce je vyřizují bezodkladně, nejdéle však do 60 dnů, jde-li o působnost zastupitelstva obce, nejpozději do 90 dnů.“ Je potřeba podtrhnout slovo bezodkladně a za další opravdu přijde někomu normální považovat například:

  • Jaká jsou priority obce Lichoceves na toto volební období
  • prosím o informace, kdy bude znovu otevřena hospoda v Noutonicích
  • prosím o informaci, jak je zajištěn od 1. dubna 2015 sběr tříděného biologicky rozložitelného odpadu v obci atd.

za návrh, připomínku anebo podnět? Silnice mezi částmi obce je děravá jako řešeto, v obci zcela zásadně chybí konterjnery na tříděný odpad, najít usnesení na webu obce jak se sluší a patří je zázrak. A toto vše pro zastupitlé "návrh, připomínku anebo podnět", namísto toho, aby se chytli za nos a upřímně občanům poděkovali za kritiku, kterou je potřeba řešit ihned!

Jako občané musíme být trpělivý, když podáte žádost o informace dle zákona, tak stejně úřad nereaguje, podáváte stížnosti….je to pořád stejné. Nezbývá nic jiného, než si optimisticky každého prvního odškrtnout další měsíc a těšit se na nové a normální vedení obce.