Bioodpad: Občanům chodí složenky a obec stále mlčí. Kdo ze zastupitelů zaplatí tučnou pokutu?

13.04.2015 09:52

AKTUALIZOVÁNO! Třídění bioopadů  je v plném proudu. V okolních obcích mají nové vyhlášky, občané vědí, jak si mají počít, ale opět jen u nás představitelé obec mlčí. Doporučujeme všem NEPLAŤTE zatím za hnědé popelnice. Připomínáme, že od 1. dubna je obec povinná pro občany vytvořit podmínky pro jeho třídění (kontejner, kompost, popelnice…).

Současná situace není nic jiného než snaha obce ušetřit na občanech a hlavně najít rozpočtovou rezervu na zvýšení svých platů od 1. dubna 2015. Nedivte se, přišlo jaro, bioodpadů je plno, tak občane poraď si. Nejlépe to spal.

Obci se sice nová zákonná povinnost nemusí líbit, ale musí jí respektovat. Jsem osobně zvědavý, až obec dostane pokutu (až do výše 1 000 000 Kč), kdo ze zastupitelů na sebe vezme osobní zodpovědnost a uhradí jí ze svého. Nebo obec vsadila na to, že z nějakého občana udělá bonzáka a vše zamluví? Má smůlu, kontrola přijde sama od sebe.

Bohužel takto dávají naši zastupitelé jasně najevo, že chtějí, aby tento odpad končil v příkopech nebo v lese, či se pálil. Nedivte se, vytvoří si tak zas umělou práci a budou nám vykládat, jak moc pro občany dělají. Naštěstí, promiňte mi ten výraz, mi jim to nežerem!

Rada pro všechny: máte doma pytle se suchou trávou, nebo vytříděný odpad, který nemůžete vyhodit, protože jsou popelnice stále plné, nebo je nemáte v dosahu. Udělejte si cestu a vyložte to přímo na úřadu. Možná potom zastupitelé konečně pochopí, že by zvoleni, aby něco dělali pro občany. Můžu je za všechny občany ubezpečit, že je nikdo nevolil, aby si z práce pro obec udělali dobrej vedlejšák.

Zásadní otázka - opravdu je pro naše zastupitele, tak nepřekonatelné umístit do každé části obce alespoň kontejner? Jaké zas uslyšíme výmluvy, proč to nešlo od 1. dubna 2015?

PS – po celé republice probíhají akce „Ukliďme Česko“. Teď zrovna přišla zpráva od V. Přílep, že budou uklízet cestu do Úholiček a pytle jsou k vyzvednutí na úřadě. A zas naši zastupitelé mlčí a nepřidají se a víte proč? Protože si naivně myslí, že by tak přiznali, že se o obec špatně starají. Tak ten všudypřítomný bordel raději necháme opětně zarůst. Dělat si před turisty ostudu, jak je vidno na to jsou naši představitelé obce opravdoví machři! A těch pár tisícovek, co by to stálo, si určitě raději na konci roku dají na odměnách, dřou přeci jako koně!

 

Co nám radí ti nepovolanější, tedy Česká inspekce životního prostředí?

1) Co má dělat občan, když obec doposud nesdělila, jak se bude v obci třídit BRKO (na koho se obrátit) a ani v tomto kontextu zatím nepřijala (neaktualizovala) patřičnou vyhlášku?
Stanovení systému nakládání s komunálním odpadem prostřednictvím obecně závazné vyhlášky je nutné zejména s ohledem na povinnost fyzických osob a původců odpadů zapojených do systému obce, kteří třídí komunální odpad a odkládají ho na místa určená obcí právě v souladu s obecně závaznou vyhláškou obce. Prostřednictvím obecně závazné vyhlášky obce tedy dochází k určení míst pro odkládání složek komunálních odpadů a ke zvýšení informovanosti při nakládání s komunálními odpady v obci a zároveň k předcházení vzniku černých skládek.
Dle zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech §17 odst. 3 je obec povinna zajistit místa pro oddělené soustřeďování složek komunálního odpadu – mimo jiné i biologicky rozložitelných odpadů. Tuto povinnost může kontrolovat ČIŽP, krajské úřady a obecní úřady s rozšířenou působností.  O neplnění povinností obce může tyto kompetentní orgány občan informovat.

2) Co hrozí obci v kontextu s první otázkou1?
Za nesplnění povinnosti zajistit místa pro oddělené soustřeďování složek komunálního odpadu může být obci udělena sankce ve výši až 1 000 000 Kč.

3) Pokud hrozí obci pokuta, tak v jaké výši, případně je možné tento první prohřešek řešit domluvou?
ČIŽP je povinna při zjištění porušení zákona uložit sankci.

4) Kdy začnou z pohledu ČIŽP první kontroly?
V případě, že ČIŽP obdrží podnět, ve kterém je uvedeno, že obec neplní povinnosti dané zákonem o odpadech, provede kontrolu obce a do 30 dnů ode dne obdržení podnětu musí informovat podatele o způsobu vyřízení. Kontroly obcí jsou dále prováděny průběžně na základě plánů kontrolní činnosti pro každý rok.



Aktualizace: 14.4.2015