Kauza spojky je další smutný příběh zastupitelstva pod stejnou taktovkou

27.03.2015 11:02

Není tomu tak dávno, kdy jsme byli nuceni jezdit mezi částmi obce tzv “spojkou” přes šílené výtluky. Stav, který trval neuvěřitelně dlouho, zastupitelé začali řešit teprve, až byli upozorněni na to, že i složky záchranného systému tuto silnici musí objíždět. To bohužel znamenalo, že například sanita, byť v zákonném limitu, přijela o 5 minut později než mohla.

Je tedy až neuvěřitelné, jak zastupitelé, kteří byli zvoleni, aby se starali o naší obec, rozvíjeli ji a uspokojovali naše potřeby, se takto chovají. Bohužel byli zvoleni bez jakýkoliv programu a to jen proto, že se nenašel nikdo další. Je to velké poučení a zastupitelé se teď cítí neohroženě a vesele se starají jen o své zájmy.

To je vidět i na celkovém stavu spojky. Poslední peníze se investovaly v prvním roce po starostovi panu Lautnerovi. Ještě v roce následujícím bylo alokováno necelých sto tisíc korun naopravu silnic, ale po odchodu velké části zastupitelstva se do spojky nevrazila ani koruna. A silnice se vesele rozpadá.

Bohužel na první pohled dobře vypadající přebytky rozpočtu se tak mění v časovanou bombu. Namísto toho, abychom byli rádi, že silnice byla v uspokojivém stavu a investovalo se do prevence každý rok po zimě a před zimou, tak peníze investujeme do nepotřebných uvolněných zastupitelů. To je neuvěřitelný luxus a není divu, že se jiní ptají, jak si to obec o této velikosti může dovolit. Ano může, ale na úkor něčeho a někoho.

Občan si logicky položí otázku, proč to zastupitelé dělají, vždyť mít v obci dobré silnice je i určitou vizitkou. Odpověď je jednoduchá, jak bylo řečeno “hájí” zájmy nás všech. Kolem Šejdru je plánována silnice, která právě propojí spojku a vyústí u kostela. A to zastupitelům, kteří budou bydlet vedle nové silnice, to prostě lidově řečeno „nevoní“. No, a když se spojka totálně rozpadne, kdo pak po ní bude jezdit? A proč stavět novou silnici, která nikam nepovede?

Je nesmírně zajímavé sledovat “důvody” tedy výmluvy, proč se silnice řadu let neopravuje. Jednou to má opravit farma na podzim po sklizni, podruhé zas nám nechce kraj dát svou část a my tak nemůžeme žádat o dotace a nově asi šestý důvod je celkový špatný stav podkladu silnice. Nemá tedy cenu silnici opravovat. Když jsem požádal zastupitele o odborný posudek, který toto tvrzení podloží, tak určitě uhodnete, jak to dopadlo. V tomto kontextu se tak vážně začínám obávat o projekt vodovodu v obci.

Paradoxem je, že nikdo nechce, aby silnice měla krásný nový povrch a ještě aby se k tomu rozšířila. Na to je zatím čas, ale to co občané přirozeně chtějí je, aby silnice byla v rozumném stavu. Nebo když teď zastupitelé zavedli další autobusové spoje mezi částmi obcí, chtějí tak občany přesměrovat tímto směrem?

V této souvislosti vám doporučuji si přečíst povídání starosty obce k nové dopravní situaci v obci. Na jeden námět starosta odpovídá “Tato varianta by byla pro rozpočet obce smrtící. Celkem by se tak náklady obce na autobusovou dopravu vyšplhaly na částku 591.431,- Kč ročně, což by představovalo 18% ze všech příjmů obce”. Ale starosta nějak zapomněl, že díky nově dvou placeným úředníkům v obci se tyto náklady zvýšily bezmála o 100%, tedy na více jak 700 tis. Kč. Ale to je zřejmě jiná věc a určitě to není smrtící. Další důkaz toho, na čem zastupitelům opravdu záleží.

Platy uvolněných zastupitelů v brzké době opět porostou, díky novému vládnímu nařízení (od 1. dubna 2015). Tak schválně sledujme komu se zas bude brát - naposledy to byly příspěvky dětem do školek. Nejsem naivní, abych si bláhově myslel, že konečně začnou u sebe. Dva uvolněné zastupitele nepotřebujeme. Bohatě by stačil částečně uvolněný starosta, to víme všichni.