Letos už na národní dotaci na toužený vodovod opětně nedosáhneme!

26.06.2015 14:39

Jak všichni víme, obec bohužel velmi zdlouhavě vyřizovala územní rozhodnutí na výstavbu vodovodu, stávební povolení je v nedohlednu a tím pádem letos už nedosáhneme na národní dotace, které právě vyhlašuje ministerstvo zemědělství (MZe). Nicméně nesmíme upadat do deprese a o to více se musíme připravit na evropské peníze. První výzvy budou vyhlášeny na podzim, kde stavební povolení nebude překážkou.

Letos o dotace na MZe je možné se hlásit do 14. srpna a realizace musí být ukončena nejpozději do 31.12.2017. Maximální  uznatelné náklady u vodovodů činí 70tis. Kč na trvale přihlášeného obyvatele a u kanalizací 80 tis. Kč (maximální výše dotace činí 50 mil. Kč). Například dotace u obce do 300 obyvatel je stanovena na 70% uznatelných nákladů, u obce nad 1000 obyvatel dosahuje dotace výše 50%.

Je evidentní v souvislosti se sdělením obce (bez stavebního povolení žádat o dotaci nemůžeme), že nemáme jistotu, jestli vůbec má obec povědomí o podmínkách evropských dotací (více ZDE). Uvidíme jestli na podzim obec o dotaci vůbec požádá. Pokud ne, pak budeme skutečně vědět, jak to vedení obce s vodovodem potažmo s kanalizací a čističkou myslí vážně.

Věřit na proklamace vedení obce typu – „žádné dotace teď nejsou“, „potřebujeme stavební povolení“ a pak určitě později, tedy na podzim, spíše „chceme požádat o peníze najednou, tedy i o kanalizaci a čističku“ nebo možná „počkáme na dotaci u XYZ, ty jsou výhodnější“ je cesta do pekel. Obce se budou prát o každý halíř resp. euro, nemůžeme si tedy vybírat, ale musíme jít co nejlépe připraveni do všech výzev!

Nakonec je nutné si znovu postesknout, jaký je to deprimující pocit, když víte, jak obec za stále stejného a marného vedení přichází o další velkou příležitost. Prostě sociální výbor a hřbitovní agenta je něj důležitější. Tak alespoň doufejme, že zrekonstruovaná knihovna po havárií vodovodního potrubí po dvou letech brzy vyschne. Třeba si tam jednou také uděláme nějaký večírek, bohužel nepatříme asi mezi vyvolené, kteří mohou už teď.

 

Dokumenty ke stažení: