Můžeme brát záměr obce na zřízení školy vůbec vážně?

29.09.2015 11:17

Ústřední bodem středečního zasedání měl být především vodovod, kanalizace a čistička v obci. Namísto toho zastupitelé vyrukovali na občany se školou a školkou v obci. Komu má vlastně sloužit?

Za čtrnáct dní budou vyhlášeny zas dotace na vodovody a kanalizace. I z tohoto důvodu jsme žádali o svolání mimořádné schůze. Chtěli jsme vědět jaký je skutečný stav věci a výsledek, byť to bylo přislíbeno, prostě zas nic. Asi se zas zastupitelé zalekli a raději tento bod na program nezařadili. Proč taky, přišli by lidé a ti by chtěli slyšet pravdu. Takhle zas můžeme lidem říkat, jak na tom intenzivně makáme.

Je tak zřejmé, že si zastupitelé postupně uvědomují důsledky jejich zvolené salámové metody, tedy nejprve vodovod a pak kanalizaci s čističkou. No a proto celou věc stále oddalují a oddalují, tedy s ničím nepospíchají a do dalších voleb se to také bude hodit, ne? Bohužel dotace na naše ego nepočkají a proto ať se to zastupitelům sebevíc nelíbí, musíme zkoušet každou příležitost, kterých nebude mnoho. Získat teď dotaci na vodovod je slušná, čekat další roky až budeme moci požádat také o dotaci na kanalizaci a čističku je nezodpovědný hazard!

Sice škola a školka jsou ušlechtilé záměry, ale není tak prioritou. A navíc v podání našeho vedení obce zas můžeme předpokládat, že jde o zcela něco jiného. Zastupitelé a především starosta, který má u občanů minimální důvěru, prostě hledají něco, co by jim mohlo zajistit znovuzvolení. Stačí si připomenout fantastický projekt obce „pro občany“ na zateplení již zatepleného úřadu a je nám jasné kam naši zvolení zástupci skutečně cílí.

To si zastupitelé opravdu tak naivně myslí, že rodiče, kteří si sami museli vybojovat místa ve školkách a následně ve školách, vyskočí deset metrů vysoko a děti začnou chodit do školy v místě bydliště?

Už tomu bude nějaký rok, kdy zastupitelé z knihovny plánovali školku, která doposud nebyla otevřena. Možná asi stále vysychá voda z prasklého potrubí. Stejně tak dopadne škola? Určitě si pamatujete na sliby okolo dětského hřiště, stále se tam pasou ovce. Nedávno se po řadě let opravila spojka a to jen proto, že si to vymohli sami občané. A ti samí lidé, co nás zastupují, nám teď budou slibovat školu v obci?

Obec bez našeho vědomí a diskuze s občany kdysi podala jakousi žádost „Přestavba a rekonstrukce MŠ Lichoceves“. Dotace byla schválena na rok 2015, no a teď, když asi  realizace nejde jak má, budeme žádat o přeregistraci a rovnou z toho uděláme školu. Ani bych se nedivil, kdyby po rekonstrukci to nebyla škola pro místní občany, ale ubytovací zařízení pro uprchlíky.