Návrh od D1 - Študentovi

11.01.2008 18:34

Než jsme podepsali smlouvu o koupi bytu v Noutonicích, rozmýšleli jsme výhody a nevýhody společného pozemku. Nakonec jsme si řekli, že se sousedy určitě nějak domluvíme a smlouvu jsme podepsali. Teď nastává ten čas, kdy by jsme se měli dohodnout. Protože se nám mezitím narodila dcera Veronika, vidíme ještě rozdělení v jiném světle.

Když se nás kamarádi ptali, jak to bude s rozdělením pozemku, se smíchem jsme odpovídali, že ten kdo bude mít dva pitbuly, bude to jeho zahradaJ. Ale každý chce mít aspoň několik metrů „jen pro sebe“.

Ve smlouvě je dokonce naúčtovaná částka za geodeta, který pozemek rozdělí. Původní myšlenka byla, že každý bude mít svůj kousek pozemku a zbytek budou tzv. „společné prostory“. Jedná se hlavně o parkovací stání a přístupové cesty ke vchodům domů. Tato myšlenka se nám líbí, protože by byla podle našich představ. Na svém kousku by si každý mohl dělat co chce. Někdo si udělá příjemné posezení, sušák, mini bazének nebo dětské hřiště a nebude se muset ptát sousedů, jestli jim to nevadí.

Společné prostory by se daly využít např. na společné ohniště, zahradní přístřešek na nářadí a sekačku apod.

Nedokážu si představit situaci, kdy jeden soused přijde se zahradním křesílkem a sedne si 20 cm od druhého s poznámkou, že si může sedět kde chce, protože je pozemek všechJ Možná se vám bude zdát, že je to zbytečné, když jste se vždycky nějak domluvili, ale přijde první spor a problém bude na světě. Nejen pejsek, ale třeba i malé dítě, které „nechtěně“ pošlape čerstvě zasázený záhonek, může být pro někoho velký problém.

 

Shrnutí (návrh):

-          ponechat každému část soukromého vhodně ohrazeného pozemku (dřevěný plůtek max. 1m. vysoký), tj. pro D1 a D2 místo před chodem na zahradu a pro D3 pravděpodobně mezi domy D a C

-          společný zahradní domek umístit vlevo od vchodu do bytu D1, případně postavit zde zděný větší přístřešek (např. využít pro kola apod.)

-          respektovat vlastní tvorbu (pergola, gril….) na své soukromé části

-          zvážit úlohu společného ohniště

-          rovnoměrně se podílet na nákladech při zakládání zahrady včetně údržby společných prostor

-          zvážit spolupráci s D4 až D6

 

Študentovi