Okruh Prahy čeká další zpoždění

04.11.2008 12:58

DÁLNIČNÍ OBCHVAT Nejvyšší správní soud zrušil některé změny územního plánu Prahy. Je tak ohrožena výstavba severní části Pražského okruhu a druhé přistávací a vzletové dráhy v Ruzyni. Kritici staveb slaví a navrhují, aby okruh vedl dále od hranic metropole.
 

Suchdol - Pro většinu Pražanů to je spíše špatná zpráva - hrozí, že severní část silničního okruhu kolem Prahy mezi Ruzyní a Březiněvsí nebude stát možná ani za deset let.

Auta tak nadále budou dusit Dejvice a Holešovice. Čtvrti, kterými prochází Evropská ulice a ulice Milady Horákové, již využívají řidiči jako spojnici mezi chomutovskou a karlovarskou dálnicí na západě a teplickou, mladoboleslavskou a hradeckou dálnicí na východě.

Nejvyšší správní soud totiž včera zrušil některá rozhodnutí magistrátu, která umožňovala stavět dálnici přes Suchdol.

Naopak tato zpráva potěšila stovky obyvatel čtvrtí na severu metropole, jimž měla dálnice vést pod okny. „Pro nás je rozhodnutí soudu úlevou. Znamená to, že se v několika příštích letech okruh stavět nebude,“ pochvaloval si starosta Suchdola Petr Hejl.

Právě radnice Suchdola se na soud obrátila. Měla totiž pocit, že se magistrát dostatečně nevypořádal s připomínkami, které ke stavbě dálnice měla. A soud jí dal za pravdu.

„Ta stavba je škodlivá k životnímu prostředí amy měli námitky proti tomu, že úředníci nevzali v potaz fakt, že se kousek od dálnice má stavět navíc nová přistávací dráha letiště,“ vysvětloval Hejl.

Soud rozhodl, že magistrát nesprávně vymezil návrh změny územního plánu, takže lidé přesně nevěděli, čeho se navrhovaná změna územního plánu týká. „V důsledku toho například opět nebylo provedeno posouzení vlivu zamýšlených staveb na životní prostředí. Tímbyl porušen zákon,“ sdělila Daniela Zemanová, soudkyně Nejvyššího správního soudu. Magistrát i ministerstvo dopravy se nyní musí s námitkami suchdolské radnice a také několika občanů znovu vypořádat.

A nebude to nic jednoduchého. Hluk a exhalace z dálnice a hluk z letiště totiž jen s velkými obtížemi mohou dohromady splnit hygienické předpisy. Co to znamená?

Buď ranvej, nebo dálnice Že buď bude stát dálnice, nebo nová ranvej. Obě stavby pak jen za předpokladu, že dálnice povede nikoli přes Suchdol, ale dále na sever od hranic metropole - kolem obcí ve Středočeském kraji.

„Právníci rozhodnutí soudu analyzují a pak učiníme rozhodnutí,“ prohlásil včera primátor Pavel Bém.

Podle Útvaru rozvoje města včerejší rozhodnutí soudu neznamená, že by se takzvaná jižní varianta, tedy ta přes Suchdol, definitivně smetla ze stolu. Je totiž již ve starším schváleném územním plánu, jehož se soudní rozhodnutí netýká.

To znamená jediné, že neuspokojeno zřejmě zůstane letiště.

Soudní rozhodnutí už stačilo vyvolat zděšení na radnici Prahy 6, která náporem aut kvůli chybějícímu obchvatu trpí nejvíce. „I kdyby došlo k jedinému dni zdržení výstavby okruhu, pak to považuji za naprosto katastrofální. Každý, kdo zná dopravní situaci na severozápadě Prahy, musí vědět, že jakékoli posunutí je neúnosným a nezodpovědným hazardem s kvalitou života až stovek tisíc obyvatel města. Je to obrovsky špatná zpráva pro všechny rozumně uvažující Pražany,“ neubránil se slovům zděšení starosta šestky Tomáš Chalupa.

Je však zřejmé, že ke zdržení dojde. A možná i o několik let. Přitom po severní části silničního okruhu měla jet první auta již kolem roku 2012.

Suchdol a řada občanských sdružení navrhuje vést dálnici jinudy -přes Tuchoměřice, Velké Přílepy a Řež. „Počkáme, zda dostanou úředníci a politici rozum a začnou se řádně zabývat i severní variantou okruhu,“ řekl Hejl. To středočeské obce razantně odmítají.

***

* Pro a proti Jižní varianta Vedla by z Ruzyně kolem Nebušic, Lysolají, tunelem pod Suchdolem, přes Vltavu, do Ďáblic, kde by se napojila na dálnici D8. Pro: Natáhne i pražskou dopravu, čímž uleví městským silnicím. Počítalo se s ní již ve 20. letech. Je již schválená a mohla by se začít brzy stavět. Souhlasí s ní Středočeský kraj, magistrát, ministerstvo dopravy i drtivá většina pražských radnic. Severní varianta Vedla by z dálnice R7 kolem Tuchoměřic, Velkých Přílep a Klecan. Tam by se napojila na dálnici D8. Pro: Ve spojení s hlukem letiště by na rozdíl od jižní trasy nezatížila obyvatele Suchdola a okolních čtvrtí. Vede po méně obydleném území. S pouze jediným mostem by byla zřejmě levnější. Tranzitní doprava by jezdila dále od hlavního města.

 

Zdroj: iDnes -  PETR ŠVEC, s přispěním Roberta Oppelta

www.okruhprahy.cz