Pár teplých dnů a voda zase netekla! Má obec vůbec nějaké dohledné řešení?

08.06.2015 13:49

Rok s rokem se sešel, nastalo několik teplých dnů a opět se dostáváme do již známého kolotoče - voda zase neteče. Důvody mohou být různé – málo spodní vody, nedostatečná kapacita vrtu a jeho stárnutí, technická závada, údržba, nějaký podzemní zavlažovací systém, napouštění bazénu a já nevím co ještě. Pokud se jednalo o technickou závadu či o nějaký bazén, tak si můžeme relativně oddechnout. Pokud ne a studna, která napájí třetinu obyvatel v obci, není v dobré kondici, tak je to alarmující! Provozovatel následně dopisem oznámil, že bude měnit čerpadlo (viz dopis níže).

Fakta jsou taková, že studna je povolená do 31.12.2017, tedy ještě na rok půl. Stav řízení obecního vodovodu je zas takový, že obec má po 5 letech teprve územní rozhodnutí a nám není známo, že by obec již požádala o stavební povolení. Postaví obec nejprve vodovod a posléze bude znovu kopat kvůli kanalizaci? To asi rozumné není, levnější je určitě dělat oba rozvody naráz. A jak víme, stav územního řízení z pohledu kanalizace a čističky je na bodě mrazu.

Dále je nutné připomenout, že papíry jsou jedna věc a finance na výstavbu věc druhá. Soudě podle toho, že obec chce investovat do zateplení již zatepleného obecního úřadu 1,5 mil. Kč, tak si nejsem zcela jist, jestli to vůbec s nějakým vodovodem v dohledné době myslí opravdu vážně. Spíše bych věřil tomu, co se povídá, že obojí nejdříve za 6 let….a to není určitě nic optimistického.

Zásadní problém je, že informace k infrastruktuře jsou stále nedostatečné a neurčité. Nikde pořádně nevyčtete, kdy se co udělalo, co kdo má nestarosti, jaké jsou další kroky a termíny. To se musí změnit! Bude záležet jen na nás, jestli obci pošleme jasnou výzvu (peticí, dopis…) minimálně aby se vytvořila kontrolní skupina občanů, která bude týden co týden „s rákoskou v ruce“ kontrolovat odvedenou práci. Papíry je potřeba mít vyřízené co nejdříve a tak se s předstihem připravit na nové dotace z Evropsklé unie.

Určitě by bylo vhodné založit třeba Obecní výbor pro výstavbu infrastruktury a řešit tak skutečné problémy než zakládat nepotřebný sociální výbor. Máme zbytečně dva placené zastupitele, které nepotřebujeme, takže by bylo možné i tyto lidi finančně obměnit. Přinejmenším je potřeba, jak se říká lidově, zastupitele postavit do latě. Není totiž možné tolerovat práci na údajné hřbitovní agendě, když třetina obce je o opětně bez vody!

Vše bude záležet na tom, jestli budeme stále věřit pohádkám, nebo se postavíme realitě čelem. To nejmenší co můžeme udělat, je zapsat si 7. a 8. června do kalendáře, abychom měli pro případnou stížnost na vodoprávní úřad správné podklady. Minulý rok jsme si užili své a určitě nemůžeme a nebudeme tolerovat další výpadek. Příští týden se totiž mají opět vrátit tropické teploty.

Zdali provozovatel zakáže zalévaní a napouštění dětských bazénků se nechme překvapit, ale je potřeba i s touto variantou také počítat.

 

Vyjádření provozovatele: DE_8_6.PDF (61582)

 

JŠ.