Požadavek na kontrolu studny znovu podán. Formální jako loni zcela odmítáme!

07.07.2015 08:41

Dne 2.7.2015 byla zaslána žádost vodoprávnímu úřadu žádost o kontrolu studny. Níže uvádíme text, který byl zaslán dalším úřadům na vědomí. Zejména od vedení naší obce požadujeme, aby byl garantem skutečného odborného posouzení studny a informoval občany. Formální kontrolu studny jaká proběhla minulý rok zcela odmítáme! Zájmem všech je najít skutečnou příčinu problémů a adekvátní řešení. Osobně si myslím, že vedení obce by mělo nejpozději ve středu večer osobně navštívit postižené občany a sdělit, co chce v dané věci činit a pochopitelně také i z pohledu přípravy obecního vodovodu. Níže uvádíme doprovodný text dopisu:

 

Dobrý den,

v příloze Vám zasíláme na vědomí žádost o kontrolu vrtu (studny), která napájí třetinu obyvatel v obci Lichoceves a která byla zaslána na vodoprávní úřad MÚ Černošice dne 2.7.2015.

Od obce Lichoceves požadujeme, aby:

1) v případě, že vodoprávní úřad kontrolu nenařídí, sám kontrolu inicioval v souladu s právními předpisy tj. §38 ZVK

2) dohlédl na to, aby kontrola byla udělána nezávislým odborníkem, který prověří skutečný stav vrtu a potencionálních příčin. Zásadně odmítáme formální kontrolu vrtu!

3) neprodleně občany písemně informoval: o svých krocích, postupu prací na kontrole, termínu kontroly a o výsledcích kontroly.

 

Podotýkáme, že za poslední velmi teplé dny výpadky dodávky pitné vody byly tak časté a pravidelné, že je možné se domnívat, že příčina nemusí být v samotném vrtu (nedostatek vody), ale může jí způsobovat například jiná studna, tepelné čerpadlo apod. - tedy může docházet k provozu jiných zařízení v nesouladu s vodoprávním rozhodnutím či dokonce může být toto dílo provozováno bez patřičného povolení.

Požadujeme, aby bylo přijato takové řešení, které zajistí obyvatelům kvalitní dodávku pitné vody. Upozorňujeme, že v případě přerušení dodávky vody zásadní způsobem roste i zdravotní riziko, protože není možné dostatečným množstvím vody splachovat odpadní vody ani dostát základní hygieny.

Žádost je zasílána také na krajský úřad i z důvodu, že má dle ZVK v kompetenci přípravu systémového zajištění nouzového zásobování pitnou vodou.

Protože problémy s dodávkou pitné vody nejsou ojedinělou záležitostí, tak i z těchto důvodů zasíláme žádost také Veřejnému ochránci práv. Domníváme se, že kancelář ombudsmana by se měla především zaměřit na to, proč doposud obyvatelé obce nejsou napojeni na vodovod Velké Přílepy.

 

Všem obeslaným úřadům děkuji za spolupráci