Raději rozum do hrsti a utíkejte ihned na stavební úřad

08.04.2015 09:44

Kdo si dnes přečetl článek v novinách „Jedna stavba, jedno razítko. Nový zákon má zjednodušit stavební povolení“ a plánuje nějakou stavbu, tak si myslím, že se mu pořádně zatočila hlava.

Patřičné ministerstvo totiž připravuje nový stavební zákon a jeho cílem také je, aby jedna stavba vyžadovala jen jedno povolení, vše se má odehrát v jednom kroku. To je v naprostém pořádku, čím méně prostoru budou mít ekoteroristé tím lépe, čím méně papírování, tím bude celý povolovací proces rychlejší.

Co je ale v článku šokující, že jednoduché stavby bude povolovat (jejich umístění i konkrétní podobu) obecný stavební úřad. Umíte si to představit v našich podmínkách? Stavební úřad je pro mě zárukou nezávislosti a určité odbornosti. A pokud článek chápu dobře a stavby by měl povolovat obecný úřad, tak se také může stát, že stavět bude jen ten, kdo bude mít s vedením úřadu dobré vztahy. Můžete to někdo stoprocentně dopředu vyvrátit?

Ale i tak se bude muset žadatel podvolit osobitému diktátu, tedy tomu co se líbí danému úředníkovi ve funkci. Naše obec totiž doposud nemá schválené žádné jasné pravidla na výstavbu. Pak se ptám, kdo je bude určovat a podle jakého klíče? Zrovna ten starosta, který bude u moci? No, to se máme za rok na co těšit.

Kdybych plánoval něco postavit, tak bych neváhal a pelášil bych na stavební úřad do V. Přílep ještě dnes. Dnes naštěstí je obec jen účastník řízení, ne tedy ten kdo rozhoduje. Nicméně i tak není od věci si vyslechnout zkušeností lidí, kteří za éry pozměněné garnitury potřebují od stavebního úřadu nějaké razítko.

Jo, a článek si můžete přečíst na: https://domaci.ihned.cz/c1-63820560-jedna-stavba-jedno-razitko-novy-zakon-ma-zjednodusit-stavebni-povoleni

 

PS - kdo budete mít zájem o text novely stavebního zákona jakmile bude k dispozici, tak si napište na web.noutonice@centrum.cz

 

jš.