Reakce na odpovědi obce - žádáme doplnění, podložení potřebnosti druhého placeného úředníka i referendum

25.06.2015 17:48

V souvislosti na obdržené odpovědi na naše dotazy ze dne 7.4. jsem dnes obci obratem zaslali vyjádření. Požadujeme doplnění informací zejména v prioritách, napojení na čističku V. Přílepy a ve věci vodovodu. Vyjadřujeme se k dětskému hřišti, opravě silnice a také k noutonické hospodě. Nezapomněli jsme požádat obec o studii, která potvrdí potřebnost druhého placeného úředníka. Ve věci zateplení již zatepleného obecního úřadu, které má stát z obecní kasy 1,5 mil Kč požadujeme místní referendum. Níže uvádíme úplný text, který byl zaslán dnes mailem na úřad. Doplnění odpovědi požadujeme obratem.

Dobrý den,
určitě děkuji za zaslané odpovědi na dříve zaslané dotazy ze dne 7.4.2015. Nicméně musím konstatovat, že odpovědi jsou velmi obecné a tudíž nevěcné. Otázky se týkali i konkrétních dohody ve věci vodovodu s obcí Svrkyně či napojení naší obce na ČOV V. Přílepy. V těchto případech zcela obec opomenula odpovědět a tudíž žádám o odpovědi a to obratem. Dále konstatuji, že ve věci priorit je odpověď obce nedostatečná. Požadovali jsme rozepsání projektů, harmonogramu a odpovědností, tudíž taktéž žádám o doplnění obratem.

Dále uvádí, že není pravdou, že pro získání dotace je nutné stavební povolení. Prosím, aby si dotčení zastupitelé prostudovali patřičné dokumenty operačních programů (připomínám, že byly vám mnou i zasílány při jejich vzniku) a dále v nejbližší vytvořili expertní skupinu skutečných odborníků, která obci efektivně pomůže při získání dotace na výstavbu vodovodu. Upozorňuji, že první výzvy budou vyhlášeny na podzim tohoto roku.

Znovu apeluji za ukončení zcela nadbytečného a drahého projektu na zateplení již zatepleného obecního úřadu. Pokud obec nemá pár desítek tisíc na opravu silnice (spojky), tak je zcela nelogické, že má 1,5 mil Kč na zateplení obecního úřadu. Tento projekt je možné realizovat jednak z jiných a výhodnějších dotačních titulů, ale zejména není zásadní prioritou obce. Pokud obec nehodlá od tohoto projektu upustit, tak požaduji vyhlášení místního referenda, aby se občané mohli jasně k záměru obce vyjádřit.

Znovu žádám o umístění nádob na třídění odpad do všech částí obce. Konstatování obce, že nemůže umístit nádoby na cizí pozemek je zcela irelevantní, protože obec toto neumožnění nedoložilo písemným nesouhlasem vlastníků pozemků ani písemnou žádostí. Z toho lze dovodit, že obec nemá zájem podporovat třídění odpadů v obci a tak si zlepšit příjmovou stránku rozpočtu.

Přílepská inspirace:

  • Obec Velké Přílepy uhradila loni za svoz komunálního odpadu 2 326 000,- Kč. Ve stejném období vybrala od občanů na poplatcích za popelnice 1 820 000,- Kč. Dalo by se očekávat, že více než půlmilionový rozdíl se v dalším roce projeví ve výrazném zvýšení poplatků za svoz odpadu - přibližně o 500,- Kč na domácnost. Takové navýšení jsme však nezaznamenali. Proč? Protože obec obdržela od společnosti Ekokom 362 000,- Kč za recyklovaný odpad a z této částky mohla uhradit větší část schodku. A navíc – pokud třídíte, zbývá ve vaší popelnici dost místa k tomu, abyste mohli zvolit méně častý, a tudíž levnější interval svozu. Poznámka: naše obec velikost popelnice nezohledňuje, chyba!
  • V polovině března podala obec žádost o dotaci z Operačního programu pro životní prostředí (OPŽP) na pořízení domovních kompostérů a obecního štěpkovače. Pokud vše dobře dopadne, bude občanům k dispozici asi 150 kusů pravděpodobně plastových kompostérů o objemu přibližně 700 l. Poznámka - naše obec žádala o zateplení již zatepleného obeního úřadu

Co se týče hospody v Noutonicích, tak pokud je pravdou, že budoucí využití je v jednání již několik let, jak uvádíte v odpovědi, tak požaduji, aby v tomto ohledu obec občany aktivně zapojila a o jednáních občany informovala. Nerad bych se dočkal situace, že obec náhle podá další pochybnou žádost o dotaci. Určitě není žádoucí z hospody vybudovat třeba centrum pro bezdomovce nebo další projekt v podobě domova důchodců, jaký zamýšlelo bývalé vedení obce, či náhlého prodeje. Podotýkám, že doposud na webu obce nebyla zveřejněna jediná výzva pro oslovení podnikatelů ani výzva, aby se občané vyjádřili k budoucímu využití.

Dětské hřiště je také zajímavé téma. Krásné hřiště, které mohlo vzniknout na tzv. trojúhelníku jste záměrně zmařili. Vadili vám údajně dráty vysokého napětí a nyní se v regionálním tisku pyšníte, jak nás v příštím roce čeká zakopání veškerého elektrického vedení pod zem. Namísto toho slibujete občanů už řadu let hřiště u Noutonického krámu, ale místo dětí se tam pasou ovce a to za nevýhodných podmínek pro obec. Pro dětský plácek by stačilo pár úprav. Děti nepotřebují moderní herní prvky, stačí jedna hromada písku a jedna velká louže a uvidíte, jak děti budou spokojené. S úpravou pozemku vám jistě každý rodič pomůže a nějakou tu lavičku určitě ocení.

Zapojení občanů do chodu obce je určitě žádoucí, ale nestačí jen chtít. Musí se také proto něco dělat a bohužel obec nedělá nic. Zapojit občany znamená také přijmout názor někoho jiného a zde já vidím základní kámen úrazu, protože na toto současné vedení obce není připraveno. Možná kdybyste chybu nehledali stále v chronických tazatelích či anonymních stěžovatelích ale především u sebe, tak by to 100% přispělo a vedlo ke skutečnému rozvoji obce.

Na závěr vás prosím o zaslání studie - a to obratem, kterou podložíte své tvrzení resp. potřebnost druhého uvolněného zastupitele. V jednom zápise tvrdíte, že obce, které také spravují hřbitov zpravidla mají takového úředníka. Já tvrdím, že tomu tak není a zejména, že jde o zcela zbytečně vytvořený a neefektivní náklad pro obec tedy pro občany. Víte kolik děr v silnici bychom mohli zpravit každý měsíc nebýt tohoto luxusu? Odpověď na dotazy mi zaslal místostarosta obce, už to je zarážející, že teď má obec už tři úředníky.

Odpovědi a reakci prosím zasílejte mailem. Doporučený dopis zbytečně zatěžuje rozpočet obce, opravdu nepatřím k lidem, kteří by takovouto odpověď zapřeli či v něm účelně měnili datum.

Pěkný den