Slibovaná odpadová revoluce se nekoná, občan a děti zas na posledním místě

23.07.2015 13:04

Když obec sdělila, že připravuje revoluci v odpadovém hospodářství, tak se především občan těšil na to, že bude mít konečně v blízkosti kontejner na tříděný odpad. Bohužel se tak nestalo.  Obec při tvorbě nové vyhlášky jasně ukázala, že jí potřeby ani názory občanů nezajímají. Namísto slibovaného dětského hřiště bude v Noutonicích shromaždiště odpadů.

Nemusíte být v oblasti odpadů expertem ani hned dělat revoluci a selským rozumem víte, že základem je rozmístění kontejnerů na tříděný odpad do všech částí (lokalit) obce – a to především plastů a papíru. Na Šejdr a na Vršky se opět zapomnělo. Také víte, že tříděný odpad = příjem pro obecní rozpočet.

Když se řekne skutečná revoluce, tak se člověku vybaví vzhledné podzemní kontejnery nebo nově kontejnery na tříděný odpad, které mají vlastní lis na solární pohon, do kterých se pak vejde více odpadů a dokonce si sami zavolají svozové auto, když jsou plné. Revoluce také znamená jiný přístup z pohledu spravedlivějšího placení poplatků.

Revoluce v podání našeho vedení obce znamenala vybetonování místa, kde jsou kontejnery umístěny. Na to je nutné říci, že stačilo v místě položit na úroveň terénu panel. Třeba ten, který se už nějaký ten rok válí v Lichocevsi a který tu plnil funkci jakési přechodné autobusové zastávky.

Oproti současnému stavu můžete třídit konečně kartónové obaly a kovy (plechovky, víčka…). Asi tou revolucí z pohledu obce je možnost vytřídění textilu. Tady si ale nejsem jist, jestli je to tak potřebné, když tyto kontejnery jsou u každého nákupního centra.

Vyřešení třídění bioodpadu v obci zastupitelé naprosto odbyli. Naštěstí díky našemu upozornění toto alespoň nějak ve vyhlášce ošetřili, byť ne dokonale.  V obci je jeden kontejner u hřbitova v Noutonicích pro obě části obce. Občané z Lichocevse, pokud doma nemají vlastní kompostér nebo si neplatí sami hnědou popelnici, tak pravděpodobně asi mají využívat nové autobusové spojení do Noutonic. Zvláštní uvažování našich zastupitelů, že?

U Noutonického krámu nám zastupitelé slibují již řadu let dětské hřiště. Teď podle vyhlášky se tam budou shromažďovat odpady. Alespoň už stoprocentně víme, jak tento slib byl míněn vážně. Nejprve zde před dětmi dostaly přednost ovce, teď jsou to popelnice. Je to pozoruhodné, když na prvním zasedání v podstatě všichni zastupitelé vyjádřili podporu dětí jako svou prioritu.

Revoluce tedy nenastala. Mohli bychom ocenit vypiplanou a úhledně upravenou obecní vyhlášku. To bude určitě ta náročná administrativa, která zabírá vedení obce (dvěma placeným úředníkům) tolik času. Upřímně řečeno se bojím, až zastupitelé přijdou z další revolucí. Pozitivní je, že prázdniny utečou jako voda (to neplatí na Šejdru, kde je večerní sprcha vzácností) a první rok této vlády bude za námi.

Otázka měsíce: Myslíte, že zastupitelé někdy pochopí, že si je lidé zvolili proto, aby řešili jejich problémy/potřeby a ne proto, aby jim zajistili postavení ve společnosti? Ví vůbec zastupitelé to, že obec=občan a ne obec=osobní zájem zastupitele, kde je občan považován za otravný a dotěrný hmyz?

 

Dokument:

Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem.

 

jš.