Starosta Muchová hodila občany přes palubu, problémy občanů nehodlá řešit

17.06.2016 10:04

Přetrvávající problémy v dodávce vody a celkově nejdražší cena vody v Evropě, kterou platí třetina obyvatel obce je jasným signálem toho, že současný starosta pí. Muchová odvádí velmi špatnou práci. Zklamáním je určitě také to, že zastupitelé ze šejdru se starostou drží tzv. basu.

Jasným důkazem je poslední slyšení s občany z postižené části na obecním úřadě. Starosta obce nebyl schopen odpovídat na konkrétní otázky a už vůbec ne doložit požadované písemné dokumenty. Namísto pokory se dnes dočítám v mailu že, „pondělním jednání bylo spíše emotivní s řadou osobních výtek a obvinění na mou osobu,“ píše starosta pí. Muchová v mailu občanům.

Je to stále a pořád dokola. Obec podle slov starosty stále nemůže nic dělat. Jenže to jednak není pravda a zadruhé člověk se nemůže zbavit pocitu, že tíživá situace občanů vyvolává u starosty obce nebývalé štěstí. Co má obec dělat? Je to jednoduché musí se postavit na stranu občanů! Současné role „pošťáka“, kdy jen obec přeposílá na úřady stížnosti, je jen prostý alibizmus.

Řádný starosta, kterému jde skutečně o občany, jednak tvrdě maká na výstavbě vodovodu a kanalizace v obci, což není náš případ. Ale hlavně v tomto sporu se postaví do čela a hájí zájmy občanů. Když má obec peníze na to, aby si platila bůhví jaké odborníky, proč obec nenajme pro občany právníka a nepostaví se do role prostředníka? Když vodoprávní úřad prováděl osobní kontrolu studny, proč na místě obce neměla skutečné odborníky na danou problematiku? Možná mnozí ani neví, že pí. Muchová nechtěla tehdy převzít studnu do vlastnictví obce.

Tvrdě na vodovodu a kanalizaci se nemaká. Kdyby to totiž byla pravda, tak každý občan najde měsíc co měsíc ve schránce informaci, jak práce postupují. Namísto toho se pořád překresluje dokumentace, doteď se nepodala ani žádost o stavební povolení na vodovod i když územní rozhodnutí už máme a teď nás čeká i ekologický posudek, atd. Prostě obec hraje jednu velkou kličkovanou a to s cílem vše co nejvíce oddálit. Volby přeci ještě nejsou na pořadu dne a hlavně musí padnout dnes platný územní plán.

Na výstavbu bude potřeba pořádný balík peněz. Obec není připravena na dotace, takže i když středočeský kraj i ministerstvo životního prostředí nedávno avizovaly miliony pro obce, právě na řešení podobných situací jako je u nás, tak si raději obec plánuje školu a školku. Což je momentálně zcela nepotřebný projekt, který je potřeba zastavit, než se utratí to málo, co ještě v obecní pokladně zbývá. A hlavně si myslím, že v obci chybí hospoda, ne další teplé místečko pro vysloužilé zastupitele.

Zásadní finanční zdroj pro výstavbu vodovodů, kanalizací a čističek odpadních vod představují dotace z Evropské unie. Jenže výzvy budou ještě na podzim 2016 a 2017 a tím to vážení končí. Nikdo nedokáže odhadnout, jestli zbude ještě nějaký milión na mimořádnou výzvu a už vůbec ne, jak to bude s evropskými dotacemi v dalším období.

Smutná to vidina občanů obce pod taktovkou šťastného srdce starosty pí. Muchové a její pobočnice pí. Ondřejové. Jeden moudrý občan obce nedávno řekl „co za doby vlády pí. Muchová v obci máme? rozhlas, který jsem ještě neslyšel, jednu opravenou barabiznu a mostík přes potok, teď postavíme školu, ale pro koho?“

Abychom nezapomněli, letos podle slov starosty obce půjde všechno elektrické vedení pod zem, tak se těšme. Třeba až to bude hotové, konečně si budou mít děti kde hrát, ale hlavně lidé na Šejdru by měli asi začít uvažovat o hromosvodech….já bych byl v klidu.