Včera večer voda tekla jen čůrkem, jasný důkaz, že s novým vodovodem nemůže otálet!

03.07.2015 10:16

Včera odpoledne byla znát Šejdru znát nervozita, lidé totiž nevěděli, jestli večer poteče voda. Bohužel se černé myšlenky vyplnily, protože voda tekla jen symbolickým čůrkem. Vedra mají trvat další nekonečné dny, tak nezbývá nic jiného než vodou racionálně nakládat a tvrdě makat na přípravě dotace na nový vodovod.

Tyto situace jasně ukazují i na skutečnost, že obec nemůže a nesmí nový obecní vodovod nadále považovat za politický nástroj. Nechat totiž jeho realizaci na přelom dalšího volebního období a tím si zajistit další toužený volební úspěch se tak může snadno obrátit proti samotným občanům.

Připomeňme, že lokalita na Šejdru, kde žije třetina obyvatel, byla loňské léto synonymem nekonečných výpadků dodávek pitné vody, které vyústilo kontrolou vodohospodářského úřadu.

Nepříjemné výpadky obyvatele provázeli nedávno a na to provozovatel reagoval oznámením, že v následujících dnech dojde k výměně čerpadla. Ta byla potvrzena smskou. Problém však je, že zásobník při větším odběru není schopen uspokojit obyvatele a je nutno čekat na jeho doplnění.

Řešení určitě nabízí nový vodovod a proto je nezbytné, aby vedení obce tuto potřebu vzalo skutečně vážně a léto maximálně využilo na přípravu žádosti o dotaci. Evropských peněz je v novém dotačním období v oblasti životního prostředí o polovinu méně a po roce 2020(23) jsou dotace velkou otázkou.

Včera na dotaz nám stavební úřad sdělil, že obec do termínu nepředložila požadované dokumenty ve věci kanalizace a čističky odpadních vod. Je to zvláštní, když se starosta obce nedávno v regionálním tisku pyšnil, jak na těchto věcech makají každý den. Jasně se tak ukázaly priority obce a důsledky promrhaného času s přípravou nepotřebné žádosti o dotaci na zateplení již zatepleného obecního úřadu.

Hold ne všechno je zlato co se třpytí….