Zastupitelé potichu a nehorázně zvýšili poplatky za odpady a psy. S vodovodem a kanalizací v dalších letech nepočítejte

01.10.2015 10:59

Když obyvatelům Šejdru v létě opakovaně netekla voda a v minulosti zastupitelé slibovali, že postaví vodovod, tak měl občan, alespoň nějakou vidinu lepších časů. Pokud tedy zapomněl na to, že cena vody je v lokalitě nejdražší v Česku. Po včerejším zasedání obce se však i tato malinká naděje proměnila v ranní opar, který rychle vyprchal. Ale pěkně popořádku....

Zastupitelé na včerejším zasedání do programu zařadili mimořádný bod, týkající se zvýšení místních poplatků za odpady a psi. Od nového roku si tak občané připlatí o pětinu více za odpady (na 600 Kč) a nově 150 Kč za psa. Zastupitelé si stěžovali, že poplatky za odpady se zvýší zejména kvůli tomu, že dochází ke znečištění tříděného odpadu. Ale paradoxně přiznávají, že třídění odpadů celé odpadové hospodářství obce zlevňuje ale nic v tomto smyslu nedělají.

Bohužel vše je důsledek toho, že zastupitelé avizovanou revoluci naprosto nezvládli. Jednak odmítají rozmístit po obci více tříděných kontejnerů, naprosto selhává jakákoliv osvěta a především sami nepochopitelně umístili kontejner na bioodpad ke hřbitovu. Pak se nemohou divit, že do něj někteří občané hází kde co vč. pochopitelně hřbitovního odpadu. Současný trend v obcích je takový, že obce občany motivují ke třídění snížením poplatku či jinými bonusy, ale naši zastupitelé „třídiče“ tak bezdůvodně trestají. Problém je také v tom, že obec stále platí za popelnici a ne za množství, které popeláři odvezou. Když obec slibovala revoluci, tak měla přijít skutečná.

Počet neplatičů odpadů teď je podle informací úřadu neuvěřitelných 18%. Prý je to užasné číslo podle vedení obce, protože okolní obce mají 30%. To můžeme brát vážně stejně jako prohlášení obce, že když obec spravuje hřbitov, tak má na to vyčleněného a plně placeného zastupitele. Jak se toto "neuvěřitelné" číslo změní po nehorázném zdražení?! Správná cesta je tyto poplatky zcela zrušit a přenést je do daně z nemovitosti – výběr bude efektivnější a zastupitelům ušetří spoustu času… ale stojí vůbec vlastně o to?

 

Zateplování zatepleného úřadu

Dotaz občanů na zasedání také padl ve věci kontroverzní dotace, kdy obec chce zateplit již zateplený obecní úřad. Zastupitelé upozorňovali za plísně, promrzání a jak by rádi, aby na úřadě vznikla jakási klubovna. Dále také uváděli, že úřad není celý zateplený, čímž sami poukazují na neefektivní nakládání s obecními prostředky, tedy že zateplujeme již zateplené.

Zastupitel pan Koritenský se snažil přesvědčit, že obec nebude platit ze svého 1,5 mil Kč ale pouze nějakých 100 (200) tis. Kč. tedy 10% a že dotace dosáhne 90%. Ale tady velký pozor! Pan Koritenský zapomněl říci i „B“. Fond, který dotaci poskytl zaplatí sice 90%, ale pouze z tzv. uznatelných nákladů (z cca 1,6 mil Kč). Zapomněl tak říci, kdo bude hradit zbytek, protože celkové náklady akce jsou přibližně 3,2 Kč. Věřte, že fond si tuto částku sám nevymyslel (viz oficiální dokument SFŽP, řádek č. 577 - ZDE).

Všem zastupitelům tak doporučuji se podrobně seznámit s žádostí, kterou obec vlastně podala. Pochopitelně je možné, že po silné kritice se zastupitelé teď narychlo snaží tyto náklady razantně snížit. Nicméně, pokud je kritika pravdou, důvodem však bude výstavba plánované školy a školky. Ono je to vlastně jedno, to zásadní je, že tato akce musí dostat červenou! Určitě by bylo přínosnější lidem přispět na výměnu kotle v rámci kotlíkových dotací.

 

Vodovod, kanalizace a ČOV

Několikrát jsme upozorňovali, že zastupitelé zvolili nepochopitelný způsob výstavby inženýrských sítí – tzv. salámovou metodu. Mnozí z vás si určitě pamatují na památné věty – teď uděláme vodovod a pak kanalizaci. Zastupitelé otáčí a najednou chtějí oba řády stavět naráz. Je to logické, protože kopnete prostě jen jednou. Jenže dřívější rozhodnutí má velké ale.

Státní fond životního prostředí totiž plánuje vyhlásit dotace vždy na podzim a to letos, příští rok a rok následující. Takže tímto rozhodnutím nás zastupitelé připravili o možnost tohoto financování ze strany výše uvedeného fondu. Proč? Protože sice máme územní povolení na vodovod, ale na kanalizaci a čističku budeme čekat ještě hodně dlouho. To zastupitelé moc dobře vědí a hledají zástupný důvod v podobě investora na Šejdru.

Skutečným důvodem není nic jiného než územní plán. Ten dnešní, a ještě pár let platný, totiž předpokládá, že kanalizace bude končit ve V. Přílepech, čili naše plánovaná obecní čistička v plánech zanesená není. Změna územního plánu resp. práce na novém není věcí na jeden měsíc, ale na roky. Pakliže vám někdo ze zastupitelů, bude říkat, že již před lety navrhovali změnu územního plánu ve věci čističky a díky občanům, kteří je teď kritizují to neprošlo. Tak se jich prosím zeptejte, proč když tito soudní lidé odešli ze zastupitelstva to vedení obce doteď (tedy asi za 4 roky) neudělali – měli moc práce? A zároveň se můžete zeptat, proč práce na novém územním plánu stále stojí.

Zbývá nám tak jediné a rozumné. Podat samostatně žádost o dotaci na vodovod (nejlépe už letos) a pokud budeme úspěšní, tak s jeho realizaci co nejvíce vyčkávat. Mezitím se snažit co nejrychleji dokončit povolovací proces na kanalizaci a čističku. Pokud už nebudou dotace u fondu, tak to zkombinovat třeba s dotací u kraje nebo zkusit ministerstvo zemědělství (peněz z EU bude stále méně - viz informace ČTK - ZDE).

Dalším zásadním faktem jsou ale opět finance. Již dříve zmíněná základní škola a školka bude stát 19 mil. Kč, kde obec by měla platit necelé 4 mil. Kč (+/-). K tomu si prosím připočtěte náklady na zbytečnou akci zateplování obecního úřadu a to co zbude, na toto zcela jistě stačit nebude. Nepomůže ani populizmu vedení obce, že se na to ušetří, díky tomu, že zastupitelé pracují zadarmo (jako na opravu střechy v bývalé hospodě). Ano, něco to ušetří, ale obratem to projí zbytečně plně placená druhá zastupitelka obce. Otázkou zůstává jestli si obec ještě může přilepšit prodejem pozemků v chatové oblasti Višňovka, která se v minulých letech stala významným zdrojem finančních prostředků obce.

 

Škola a školka

K té škole a školce zas příště. Ze zasedání máme nějaké letáčky, takže věřme, že se brzy objeví na webu obce a když k tomu zastupitelé přidají nějaké info, přeci jenom je rok za námi a žádná pořádná práce zas není vidět, krom tedy konečně opravené spojky. Ale to je malá útěcha, když se o chod obce starají dva placení zastupitelé.

 

Přeci jenom pár faktů o škole a školce:

  • otevření leden 2017
  • 2x třída školka a 2x třída škola
  • první stupeň
  • budova bývalé hospody + hřiště za Noutonickým krámem