Když sever válčí s jihem

04.11.2008 13:00

O tom, kudy má vést dálnice, se vedou spory vždycky a všude. A je to logické. Nikdo přeci nechce, aby mu tisíce aut každý den smrděly, hlučely a prášily pod okny.
 

Na druhou stranu všichni se zpravidla shodnou, že dálnice je potřeba a Prahy se to týká víc než kterékoli jiné části země. V metropoli se totiž střetává osm dálnic táhnoucích se celým Českem a řidiči jedoucí z jedné na druhou musí přes Prahu.

Aby se město neudusilo, staví se kolem něj již pětadvacet let dálniční okruh. V provozu je již na západě metropole, kousek i na východě, na jihu se nyní staví. Na severu však mají projektanti problém. Tamní čtvrti nechtějí, aby přes ně dálnice vedla, a navrhují vést silnici severněji od hranic města.

Jaká trasa je vhodnější? Auta jedoucí po severní trase by obtěžovala méně lidí, protože oblast je méně obydlená. Patrně by byla i levnější, protože dělníci by zde museli postavit pouze jediný most, zatímco jižní trasa se zavrtává do dvou tunelů a vede po třech mostech.

Ovšem jižní varianta by zas měla metropoli ulevit více, protože na sebe natáhne i pražské řidiče jedoucí z jedné části města na druhou. Těm by se na vzdálenější dálnici nechtělo. S jižní trasou se také počítalo již za první republiky. I proto dnes na mapě Suchdola uvidíte, že je zástavba čtvrti rozdělena pásem zahrádkářských kolonií. Nestavěly se tu domy, aby pak nebránily dálnici. Magistrát tvrdí, že výstavba okruhu přes Suchdol je to nutné zlo, jež musí čtvrť přijmout. Ovšem Suchdol a okolní čtvrti se již smiřují s více „zly“. Přelétávají nad nimi letadla mířící na ruzyňské letiště, kousek odtud je i ďáblická skládka.

Zdroj: iDnes, Autor: (peš)

www.okruhprahy.cz