Jak je to s připojením na obecní kanalizaci?

09.11.2009 06:52

Otázka:

V naší malé obci (do 2000EO) zastupitelstvo plánuje výstavbu veřejné kanalizace. Předpokládám, že na tuto vysoce finanční akci budeme obec žádat o dotaci z OPŽP z příslušné výzvy. Nic méně i tak nelze počítat s tím, že dostanem 100%. Následně po realizaci nastane podle mého názoru velký problém. Doposuď nejsou občané infomovány o předpokládáné výši připojovacích poplatků. Lze dopředu odhadovat v řádech 10tis. Kč. Má otázka tedy zní.
Podle čeho se připojovací poplatky stanovují (vypočítavají). Má obec právo vyžadovat připojení na obecní kanalizaci v souvislosti se zákony č.254 či č.274/2002 Sb. resp. musí se obyvatel napojit. Pokud nemá občan případný finanční obnost může být i tak "nucen" se připojit, či má možnost se dohodnout na splácení např. formou vyššího stočného a vodného.

Odpověď:


Úvodem bych ráda upřesnila podmínky získání dotace z OPŽP pro výstavbu veřejné kanalizace (jedná se o prioritní osu 1 - Dotace pro vodohospodářskou infrastrukturu a snižování rizika povodní, 1.1 Snížení znečištění vod, 1.1.1. Snížení znečištění z komunálních zdrojů - do této podoblasti patří například výstavba, rekonstrukce a intenzifikace centrálních ČOV, nebo výstavba, rekonstrukce a dostavba stokových systémů sloužících veřejné potřebě, v aglomeracích nad 2000 EO na základě zpracovaných Plánů rozvoje vodovodů a kanalizací území krajů), z toho vyplývá, že obce do 2000 EO nemohou čerpat dotaci z uvedeného programu (osy 1). Nicméně, pokud by to bylo možné (u obce nad 2000 EO), pak lze do způsobilých výdajů zahrnout náklady na výstavbu, rekonstrukci kanalizace pouze k existující zástavbě, ale zasíťování dosud nezastavěných pozemků splaškovou nebo jednotnou kanalizací nesmí být financováno v rámci OP ŽP, náklady na výstavbu kanalizačních přípojek na veřejných prostranstvích určených pro připojení stávajících objektů jsou obecně přípustné pro financování v rámci OP ŽP. Dále po splnění všech podmínek lze získat dotaci max. do 85 % celkových způsobilých veřejných výdajů u veřejných subjektů, minimální způsobilé přímé výdaje na projekt musí být 5 mil. Kč.

1) Podle čeho se připojovací poplatky stanovují (vypočítávají)?
Záleží na vzájemné dohodě mezi občany a investorem (pokud obec nemůže hradit poplatky ze svého rozpočtu) - je pravdou, že připojovací poplatky se pohybují řádově v 10 tis. kč, mohou být až 70 000,- Kč (obec Pyšely). Nově přistěhovalí lidé tak mohou takto poměrně vysokou částku ještě vhodně zakomponovat do celkové částky na výstavbu domu i s koupí pozemku, starousedlíci mohou platit popřípadě jen polovinu těchto poplatků. Tyto kanalizační přípojky pak se stávají jejich vlastnictvím, s povinností vlastníků zajistit, aby kanalizační přípojka byla provedena jako vodotěsná a tak, aby nedošlo ke zmenšení průtočného profilu stoky, do které je zaústěna. Kanalizační přípojka je samostatnou stavbou tvořenou úsekem potrubí od vyústění vnitřní kanalizace stavby nebo odvodnění pozemku k zaústění do stokové sítě. Kanalizační přípojka není vodním dílem.

2) Má obec právo vyžadovat připojení na obecní kanalizaci v souvislosti se zákony č. 254/2001 Sb. či č. 274/2001 Sb. resp. musí se obyvatel napojit?
Na tuto problematiku se vztahuje zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích v platném znění:
Kanalizační přípojku pořizuje na své náklady odběratel, není-li dohodnuto jinak; který se pak i stává jejím vlastníkem. Obecní úřad může v přenesené působnosti rozhodnutím uložit vlastníkům stavebního pozemku nebo staveb, na kterých vznikají nebo mohou vznikat odpadní vody, povinnost připojit se na kanalizaci v případech, kdy je to technicky možné. (§ 3 zákona)
Vlastník vodovodu nebo kanalizace, popřípadě provozovatel, pokud je k tomu vlastníkem zmocněn, je povinen umožnit připojení na vodovod nebo kanalizaci, pokud to umožňují kapacitní a další technické požadavky. Možnost napojení nesmí být podmiňována vyžadováním poplatků nebo jiných finančních plnění. Náklady na realizaci napojení vodovodní přípojky nebo kanalizační přípojky na vodovod nebo kanalizaci hradí vlastník, jemuž je umožněno napojení vodovodu nebo kanalizace, pokud se nedohodnou jinak. (§ 8 odst. 5 zákona)

Zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, stanoví ve svém § 1 písmenu i) poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace. V § 10c stanoví: poplatek platí vlastník stavebního pozemku zhodnoceného možností připojení na obcí vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace. Má-li k tomuto stavebnímu pozemku vlastnické právo více subjektů, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně. Poplatek se platí obci, na jejímž území se nachází tento stavební pozemek. Sazba poplatku nesmí přesáhnout rozdíl ceny stavebního pozemku bez možnosti připojení na obcí vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace a ceny stavebního pozemku s touto možností. Cena stavebního pozemku v obci se stanoví podle Vyhlášky č. 279/1997 Sb., v kalendářním roce, ve kterém nabylo právní moci kolaudační rozhodnutí pro stavbu vodovodu nebo kanalizace obcí vybudované. Výše sazby na 1 m2 zhodnoceného stavebního pozemku stanoví obec v své obecně závazné vyhlášce (některé obce již takové vyhlášky mají - viz např. https://www.velke-prilepy.cz/docs/032006.pdf, kde činí 25 Kč).

3) Pokud nemá občan případný finanční obnos, může být i tak "nucen" se připojit, či má možnost se dohodnout na splácení např. formou vyššího stočného a vodného?
Dle výše uvedeného vyplývá, že obec může, ale nemusí, uložit vlastníkům staveb povinnost se připojit na kanalizaci - záleží tedy na rozhodnutí obce a místních technických podmínkách kanalizace, zároveň má obec povinnost umožnit toto napojení a nesmí za něj vyžadovat žádné poplatky, přičemž ale náklady na vybudování takového připojení hradí odběratel. Zákon ale nestanoví žádné sankce, pokud se odběratel teoreticky přesto odmítne připojit. Záleží tedy vždy na vzájemné rozumné dohodě mezi obcí, investorem a občany (odběrateli), všimněte si, že zákon vždy ještě dává jinou možnost dovětkem: "pokud se nedohodnou jinak".
Je tedy samozřejmě možné pak v rámci takové dohody stanovit, že určitá část finančních nákladů na připojení bude odběratelem hrazena dlouhodobě ve formě nějaké části pevné složky stočného.
Dvousložková forma obsahuje složku, která je součinem ceny podle cenových předpisů (Zákon č. 526/1990 Sb., o cenách) a množství odebrané vody podle § 16 nebo vypouštěných odpadních vod a srážkových vod podle § 19 a pevnou složku stanovenou v závislosti na kapacitě vodoměru, profilu přípojky nebo ročního množství odebrané vody. Podíl jednotlivých složek stanoví Zákon č. 526/1990 Sb., o cenách. Způsob výpočtu pevné složky stanoví vyhláška č. 428/2001 Sb. (§ 20)

Závěrem chci zmínit, že podle § 5 odst. 3 zákona č. 254/2001 Sb. o vodách v platném znění při provádění staveb nebo jejich změn nebo změn jejich užívání jsou stavebníci povinni podle charakteru a účelu užívání těchto staveb je zabezpečit zásobováním vodou a odváděním, čištěním, popřípadě jiným zneškodňováním odpadních vod z nich v souladu s tímto zákonem. Stavební úřad nesmí bez splnění těchto podmínek vydat stavební povolení nebo rozhodnutí o dodatečném povolení stavby nebo rozhodnutí o povolení změn stavby před jejím dokončením, popřípadě kolaudační souhlas ani rozhodnutí o změně užívání stavby. Odvod, čištění či jiné zneškodňování odpadních vod však může být řešeno i jiným způsobem než odvodem do veřejné kanalizace (i když to je samozřejmě nejčastější způsob), dalšími možnostmi jsou také žumpa, septik, řízené povolené vypouštění na povrch terénu (do podzemních vod) za poplatek, anebo povolené vypouštění do vod povrchových. Všechny tyto způsoby se ale uplatňují většinou jenom tam, kde není možné z technických či jiných důvodů provést připojení na veřejnou kanalizaci.

Diskusní téma: Jak je to s připojením na obecní kanalizaci?

čistička a nebo kanalizace

Datum: 15.07.2013 | Vložil: pavlik

Dobry den máme septik a v naši obci je ve výstavbě kanalizace ale k vzhledem že bychom museli předělávat odpady ve sklepě + prorážet základy domu a dovedeni až k její vstupu do kanalizace což by bylo pro nás nákladná investice k vzhledem nárůstu cen vodného jestli musíme se připojit k tyhle kanalizaci a nebo stačí když dáme Domácí čistírna odpadních vod která nás vyjde levněji než náklady předělávky , průrazy zakladu starého domu(pískovcového zakladu) protože průraz pískovcového zakladu o síle 50cm a odvod na vzdálenost skoro20bm rozrýpat zahradu, zničit záhony podhrabat zaklad plotové podezdívky to obnáší částku nejméně 50 000kč a to se nám vyplatí dat za čističku cen vodného neustále rostou ročně 2kč a více za m3 jestli je tohle možné .

cena za připojku kanalizace na volný pozemek

Datum: 30.04.2013 | Vložil: 101mk

Máme volný stavební pozemek(resp.zanesenou v k.ú. jako zahradu).
V ulici se dělají se nové kanalizační přípojky které od hlavní kanalizace vedou obecním pozemkem na hranici našeho pozemku.Kdo platí vedení v obecním pozemku.
Děkuji za odpověd

Připojit by se měl každý.

Datum: 06.04.2013 | Vložil: Evžen

za stočné zaplatím méně než dříve za vyvážení septiku.Připojit by se měl každý protože staré žumpy začnou časem propouštět a tím dochází k znečištování spodních vod to vidím jako hlavní důvod proč by se měl každý připojit.

Výše stočného.

Datum: 21.09.2012 | Vložil: Karel Flídr

Prosím, poradí nám někdo, podle čeho se určuje výše stočného? Jedná se nám o to, že jsme zdědili malý domek na vesnici, kde se vybudovala kanalizace a nyní obec požaduje z každé připojené nemovitosti paušál 800,00 Kč ročně. V našem případě, vzhledem ke vzdálenosti nemovitosti od našeho bydliště a momonetálních rodinných problémů, objekt nevyužíváme.
Z tohoto důvodu se nám jeví nepřiměřené výše poplatků a domníváme se, že stočné by mělo být účtováno pouze za změřitelný odběr.

Děkuji za rychlou odpověď.

Karel Flídr

Kdo hradí přípojení kanalizace je-li občan nájemníkem domu?

Datum: 29.03.2012 | Vložil: Jitka

Může mi někdo poradit jestli musím hradit připojení na kanalizaci,když mám dům v pronájmu.

Obecní kanalizace bez dotací, jde to ?

Datum: 14.11.2010 | Vložil: Franta

Co získá obec realizací centrální kanalizace?
Občané získají povinnost dosmrti platit nekonečně rostoucí poplatky za kanalizaci, tedy stočné. Často dochází i k odvodnění potoků, neboť každý dům denně vypustí cca 800 litrů vody, která po vybudování kanalizace již neteče potokem, ale kanalizací. Dále odvodnění pozemků, překopání pramenů vod při kopání kanalizace.

Dá se „těmto trvalým škodám“ nějak zabránit, nebo se jim vyhnout? Ano, lze to, vybudováním decentralizovaného čištění odpadních vod. Každý dům, nebo ulice se vybaví vlastní čističkou, vyčištěná voda se odvádí do nejbližšího potoka, popřípadě se zasakuje do země.

Kde vzít peníze?
Obec Březnice u Zlína má záměr vybudovat centrální kanalizaci. 300 čísel popisných, investice 100 milionů. Tedy 333 000 č / dům. To je celkem velmi levné provedení. Při realizaci obdobných obcí na Valašsku byly dosaženy ceny kolem 650 000,- Kč / dům.Ale i tak se vyžaduje spoluúčast obce 20 %. Tedy obec musí k dotacím přidat 20 milionů Kč. To je 66 666,- Kč / dům.

Tyto peníze musí obce ze své pokladny vydat, popřípadě se zadlužit, na 15 – 20 let. No jo, oni tyto peníze vydají, aby uvalili na své občany nekonečně finanční břemeno a povinnost placení. Oni tyto peníze vlastně vydají proti občanovi, a z hlediska porovnání možností o ekologii asi taky moc nejde.

https://www.jakbydlet.cz/clanek/489_obecni-kanalizace.aspx

Není lepší se na obecní kanalizaci vůbec nepřipojovat ?

Datum: 14.11.2010 | Vložil: Franta

Jak má občan reagovat?
Pokud obec uvažuje o centrální kanalizaci, má její občan dvě možnosti, nechce – li upadnout do nekonečného jařma tvrdě rostoucích poplatků.

1. „Celofrontální postup“: Nastínit občanům a zastupitelům mnohem modernější, ekologičtější ale i několikanásobně ekonomičtější metodu decentralizovaného čištění odpadních vod. Pokud Vás neberou vážně, založte občanské sdružení. Obec bude povinna jednat s občanským sdružením. Například „Občané za ekonomickou ekologii obce Potůčky“. Vaším cílem by mělo být dosažení realizace decentralizovaného čištění odpadních vod. Ať již se státní dotací, nebo jen obecní podporou.

2. Nemáte – li energii, čas nebo chuť bojovat za blaho celé obce, snažte se co nejrychleji
instalovat vlastní domovní čističku odpadních vod. Jde o čas. Jakmile se začne budovat centrální kanalizace, máte smůlu. Již vám legislativa neumožní vybudovat vlastní domovní čističku odpadních vod. Ovšem pokud již máte domovní čističku, nemohou vás nutit připojit se na centrální kanalizaci. Nutit vás asi budou, jde jim o peníze, o vaše peníze, není ale problém si domovní čističku obhájit.

Vyplatí se domovní čistička odpadních vod?
Peníze investované do vlastní domovní čističky odpadních vod se vám vrátí zpravidla do 1 až 2 let. Tak vysokou návratnost investice by byla chyba nevyužít.

https://www.jakbydlet.cz/clanek/481_vodou-nezavisla-obec-vno--eso.aspx

Re: Není lepší se na obecní kanalizaci vůbec nepřipojovat ?

Datum: 06.04.2011 | Vložil: grevill

Předem upozorňuji, že nejsem z Vaší obce, přesto mi nedá nereagovat na příspěvky Franty, který si některé věci neuvědomuje. Decentralizované čištění nebo samotné domovní čističky nelze použít jako univerzální řešení. Přečištěnou vodu z ČOV nemůžete jen tak pustit sousedovi na zahradu nebo do silniční příkopy. Potřebujete mít dostatečně kapacitní vodní tok a žádnou strouhu, kam můžete takto přečištěné vody pustit. Tuto podmínku nelze u většiny nemovitostí splnit neboť svedení těchto vod až do patřičné řeky či potoku je tak finančně náročné, že to pro jednotlivce - pokud vůbec přejde přes vlastnická práva k sousedním pozemkům - je finančně téměř nereálné. Ano, existují vsakovací studny, jámy a drenáže - ale na jejich použití musíte mít doklad o odpovídajícím dostatečně propustném podkladu, což v lokalitách, kde nejsou dostatečně odlehčené půdy je cesta k umělému jezeru. Zároveň upozorňuji na skutečnost, že povolení likvidovat splaškové vody přes ČOV Vám odpovídající správní orgán vydá na dobu max 5 let, ve vyjímečných případech na dobu 10 let - a co potom? Dnes se použití "libovůle" spuštění čistícího filtru v malé ČOV nepovažuje za ekologické ze strany malého českého kutila již nepovažuje za ekologický způsob čištění vod. (Ono přece ta elektřina něco stojí a když ČOV a čerpadlo odstavím, kdo mi může co říci - že...)
Pokud mluvíte o návratnosti - zkuste si řádně započítat spotřební materiál, služby spojené s občasnými poruchami systému, elektřinu, likvidaci zbytkového odpadu.... Pokud mátě k řece více jak 50 m tak se Vám to skutečně docela prodraží.

Re: Není lepší se na obecní kanalizaci vůbec nepřipojovat ?

Datum: 16.11.2013 | Vložil: Arnold Nowak, Trstěnice

Včera jsme se na schůzi dověděli od nezávislého člena a autorizované osoby, že existují DČOV které jsou homologizované již od výrobce a nepotřebují žádné povolení, pouze mají tzv přihlašovací povinnost. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu vyjde taková realizace cca na 32 tisíc korun.Obec může nutit i takové vlastníky k připojení na místní kanalizaci, ale v zákoně neexistují sankce, kterými by mohli postihnout někoho kdo vlastně neškodí.

Re: Re: Není lepší se na obecní kanalizaci vůbec nepřipojovat ?

Datum: 18.12.2013 | Vložil: Jitka

Dobrý den.

Prosím o info, zda by se s Vámi dalo jednat telefonicky?
Jedná se mi o radu. Naše obec chce budovat věř.kanalizaci. Původně nám tvrdili, že kdo nechce připojit se nebude muset. Náhle jsme se dozvěděli, že se připojit budeme muset a pozor! za ce 1.600,-Kč až 2.000 za osobu na rok. Upozorňuji, že jsme obec se počtem cca 170 obyvatel.
Děkuji.
Jitka

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek