Kapacita čističky v Přílepech rozšířena, napojení nic nebrání. Na dotaci pro vodovod se musíme dobře připravit.

23.06.2015 08:36

Kapacity čističky odpadních vod Velké Přílepy byla rozšířena s dostatečnou kapacitou, která umožní připojení nové výstavby v Noutonicích. Z tohoto důvody byly obeslány všechny dotčené úřady (dopis viz níže), aby v rámci zkušebního provozu podnikly odpovídající kroky, které povedou k připojení naší lokality po spuštění ostrého provozu ČOV.

Dotace na vodovod v obci

Ikdyž na konci minulého týdne byly vyhlášeny první dotace na výstavbu vodovodu, které nemůžeme využít, tak upozorňili jeme zastupitele, že na podzim budou vyhlášeny výzvy nové! V této souvislosti je bezpodmínečně nutné, aby veškerá energie zastupitelů byla vynaložena právě na přípravu žádosti o dotaci.

V rámci žádosti musí také obec prokázat dostatečnou finanční záruku, že je obec schopná projekt spolufinancovat. Proto požadujeme, aby zastupitelé zastavili všechny aktivity k realizaci zateplení již zatepleného obecního úřadu (více ZDE). V rámci Operačního programu Životní prostředí je možné získat dotaci ve výši 85% resp. cca +/- 63%, protože se jedná o projekt generující příjmy. I z tohoto důvodu je evidentní, že financování projektu bude znamenat další kooperaci. Podotýkáme, že stavební povolení tu není potřeba (cituji z patřičné příručky OPŽP "Projektová dokumentace je minimálně ve stupni pro stavební povolení").

Protože dotace již nejsou omezeny na velikost obce, je nutné se připravit na velkou konkurenci a není možné nechat přípravu žádosti na poslední chvíli, tedy až na vyhlášení patřičné výzvy. Z těchto důvodů požadujeme, aby obec vytvořila speciální skupinu odborníků (s veřejnou výzvou o zapojení), která se bude touto záležitostí zaobírat. Dále požadujeme, aby obec pravidelně (min 1x měsíčně) občany informovala o postupu prací.

Výše uvedený text byl dnes zaslán mailem na obec.

 

Dokument ke stažení:

Městský úřad Černošice_ dopis_2106_15.pdf (222677)